Kornas rätt att beta utomhus kan tas bort

Publicerad 2024-05-06

I Sverige är det lagkrav på att kor ska få grönbete på sommaren.

Men nu utreds det om betesrätten ska bort, rapporterar DN.

– De får färre sjukdomar, deras klövar växer ut ordentligt av att få gå ut och röra på sig, säger naturvårdsexperten Tom Arnbom.

Efter en kampanj ledd av ingen mindre än Astrid Lindgren infördes en ny djurskyddslag 1988. Sedan dess ska alla mjölkkor i Sverige ha tillgång till grönbete under minst sex timmar varje dygn under betessäsongen. Betessäsongen är mellan två och fyra månader beroende på var i landet korna är.

Men nu kan det lagkravet vara på väg bort, enligt DN:s uppgifter. Detta efter att regeringen tillsatte en utredning om jordbruket förra året. I utredningen ska det nämligen pågå en långt framskriden diskussion om att ta bort betesrätten för de mjölkkor som går fritt inomhus. Blir betesrätten borttagen så betyder det att det blir tillåtet att hålla djuren inomhus året runt.

– Det är klart att det är viktigt för djur att få vara ute. Om man någon gång var och tittat på ett kosläpp. Då ser man hur glada korna blir, säger Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson.

Utredningen ställer frågan om hur den nuvarande lagen påverkar jordbrukets konkurrenskraft.

Kristdemokraterna har ett flertal gånger motionerat i riksdagen om att ta bort beteskravet från djurskyddslagen.

– Det är klart att svenska bönder kommer att låta sina kor beta ute. Men vi måste se till att man kan öka lönsamheten för svenskt jordbruk, säger Centerns partiledare Muharrem Demirok.

Men är två månader för mycket?

– Det där kommer att ge sig i den fortsatta diskussionen. Men man kan inte säga att lagstiftningen ska göra så att lantbruket slås ut.

– Vad jag tycker är ju det som partiet tycker så att jag väntar tills vi har fattat ett beslut i den frågan innan jag tycker något, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Kornas rätt till att beta utomhus kan tas bort.

”Nytta för hela Sverige”

Tom Arnbom är naturvårdsexpert och har tidigare jobbat för WWF.

– Detta är en djuretisk fråga, men det finns fler sidor av myntet. Jag tycker att det generellt är bättre om korna skulle få komma ut.

Enligt honom är det viktigt att mjölkkorna får komma ut och beta – de skulle helt enkelt må bättre av det. För korna är det en naturlig del av deras liv att få göra det.

– Till exempel så får de färre sjukdomar, deras klövar växer ut ordentligt av att få gå ut och röra på sig, säger han.

Dessutom påverkar mjölkkornas grönbete den biologiska mångfalden, säger han. I de marker där kor betar ökar mängden blommor och insekter.

– Släpper man ut dem ger det kanske inte en nytta till lantbrukarna, men som hela Sverige får nytta av.

Skulle lagkravet tas bort så skulle det kunna gynna lantbrukare ekonomiskt eftersom det kan kosta mindre, säger Tom Arnbom. Och han förstår deras situation. De svenska lantbrukarna konkurrerar i dag med andra länders lantbrukare, som ofta har lättare djurskyddslagar.

– Vi betalar ju mer i Sverige för att våra lantbrukare ska kunna skydda djuren och samtidigt överleva. Jag gör gärna det.

– Men jag tycker att har man kossor, så får man leva med det, fortsätter han.

Elisabeth Nilsson, regeringens särskilda utredare, leder utredningen. Hon vill inte kommentera till DN att den diskussionen pågår.

Följ ämnen i artikeln