Man död efter skjutning i centrala Stockholm

Uppdaterad 2024-05-07 07.28 | Publicerad 2024-05-06 18.39

En 38-åring sköts ihjäl i centrala Stockholm på måndagskvällen.

Kort efteråt stoppades en ung man i närheten av mordplatsen.

Enligt uppgift till Aftonbladet sa han att han hade blivit beskjuten – men polisen gjorde fynd som ledde till att han greps.

Strax före klockan 18.30 på måndagskvällen larmades polisen om en skottlossning vid Helgalunden på Södermalm i Stockholm.

På en gata mellan bostadshusen hittades en 38-årig man skjuten med flera skott. Han dog på platsen. Några timmar senare meddelade polisen att hans anhöriga har underrättats och att en förundersökning om mord är inledd.

Enligt uppgifter till Aftonbladet såg vittnen hur en mörkklädd och maskerad gärningsman sprang från platsen.

En gripen

Strax efter 22 uppgav polisen att en person är gripen ”för inblandning i brottet”, men utan att gå in på några omständigheter.

– En person är gripen, misstänkt för inbladning, sa Daniel Wikdahl, presstalesperson vid polisens regionledningscentral.

Enligt Aftonbladets uppgifter är den gripne en man i 20-årsåldern.

Han stoppades i närheten av brottsplatsen och sa att han hade blivit beskjuten i samband med skottlossningen. Men polisen gjorde fynd som sa emot den versionen, enligt uppgift till Aftonbladet.

Polisen har under natten mot tisdagen inte preciserat på vilket sätt den gripne mannen misstänks vara inblandad i mordet. Han är sedan tidigare dömt för en rad mindre brott, men inga grova våldsbrott.

Den ihjälskjutne 38-åringen har flera tidigare domar i bagaget. Enligt SVT:s källor ska han ha haft kopplingar till gängkriminalitet.

”Lät som hårda bankningar”

I en nyhetsnotis beskrev polisen sin insats efter mordet som ”mycket stor”. Helikoptern hovrade i luften över Södermalm i flera timmar och boende samlades runt avspärrningarna.

– Jag bor här bredvid. Man blir chockad, sa en man.

Kriminaltekniker på Södermalm under sena måndagskvällen.

En annan boende i området hörde skotten och såg en person fly till fots.

– Jag kom precis hem från jobbet när det hände. Jag hörde ljud som lät som hårda bankningar mot någonting, sen förstod jag att det var skott och så såg jag en man springa från platsen, sa han.

Ytterligare en granne skulle precis parkera sin bil när en stor mängd polisbilar kom körande i hög fart.

– Det springer runt poliser här nu och förhör folk. Det är ambulans och minst femton polisbilar på plats, sa han.

Vid skottlossningen träffades flera bilar av kulorna. De togs i beslag av polisen för teknisk undersökning.

Följ ämnen i artikeln