Senaste nytt om kriget mellan Israel och Hamas

SvD:s liverapport om kriget mellan Israel och Hamas – öppen för alla läsare.

Här hittar du vår direktbevakning av senaste nytt i alla ämnen.

  • Fastnålat inlägg

    Uppgifter: Hamas har gått med på vapenvila

    6 maj 18.48
    Manne Berggren Wiklund

    Hamas har gått med på ett förslag om vapenvila, det säger Hamaslederen Ismail Haniyeh i ett uttalande enligt flera nyhetsbyråer.

    Hamas ska ha informerat Egypten och Qatar att man gått med på det förslag som tidigare lagts fram.

    Israel har ännu inte kommenterat saken.

Senaste inläggen
  • TT
    17.19

    Oljefartyg attackerat i Röda havet

    Ett fartyg med råolja har attackerats med en robot vid Jemens kust. Fartyget är flaggat i Panama och attacken skedde sydväst om staden Mocka, enligt UKMTO, den brittiska branschorganisationen för handelstrafik.

    Ingen person skadades i attacken och fartyget gick enligt uppgift för egen maskin, men med vissa problem.

    ”Fartyget och dess besättning är i säkerhet och tar sig till närmaste möjliga hamn”, meddelade UKMTO på lördagen. Attacken skedde vid det trånga sundet Bab el-Mandeb mellan Adenviken och Röda havet.

    Den islamistiska Huthirörelsen i Jemen, som stöds av Iran, tros ligga bakom attacken. Den militanta rörelsen, som kontrollerar delar av Jemen, säger att attackerna görs i solidaritet med Gazas befolkning.

  • TT
    09.00

    Flygräd på Västbanken – milisledare dödad

    Israel har utfört ett riktat flyganfall mot staden Jenin på ockuperade Västbanken. En palestinsk milisledare dödades, enligt den israeliska militärens redogörelse.

    ”Ett antal framstående terrorister befann sig i anläggningen”, heter det vidare.

    Milisledaren tillhörde al-Quds-brigaderna, den väpnade grenen av den palestinska extremistgruppen Islamiska jihad. Organisationen bekräftar att personen i fråga dödades och att ytterligare ett antal personer skadades i en flygräd under natten.

    Den palestinska vården på Västbanken meddelar också att en person dödades och att totalt åtta personer skadades.

    Vid sidan av kriget som rasar i Gaza har minst 500 palestinier dödats av israeliska soldater eller bosättare på Västbanken, enligt palestinska uppgifter. Under samma period har minst 20 israeler dödats i palestinska attacker, enligt AFP:s beräkning.

  • Annica Ögren
    i går17.36

    IDF: Har hittat tre kroppar ur gisslan

    Israels militär (IDF) säger att de hittat tre kroppar tillhörande gisslan i Gaza, rapporterar AP.

    Offrens familjer har underrättats.

    Åtminstone en av de som hittats ska ha befunnit sig på musikfestivalen när Hamas gick till attack mot besökarna den 7 oktober, skriver Jerusalem Post.

  • Annica Ögren
    i går15.44

    Billström reser till Västbanken

    Utrikesminister Tobias Billström (M) ska resa till Västbanken. Det skriver ministerns pressekreterare i ett mejl till Altinget.

    Tidigare i dag kom beskedet att Sverige, tillsammans med ett antal länder, uppmanar Israel att avstå från en fullskalig markinvasion av Rafah.

    I ett brev som undertecknats av Finland, Danmark, Frankrike, Tyskland, Italien, Storbritannien, Nederländerna, Australien, Kanada, Sydkorea och Japan kräver man att Israel ska vidta konkreta åtgärder för att avsevärt öka det humanitära tillträdet till Gaza.

  • TT
    i går14.18

    Angrepp mot lastbil med hjälpsändning till Gaza

    Israels militär säger att ”tiotals civila israeler” har tänt eld på en lastbil med nödhjälp på Västbanken. Hjälpsändningen hade Gaza som mål.

    Enligt den israeliska armén inträffade händelsen på torsdagskvällen, och säger att israeliska soldater ingrep för att stoppa gärningsmännen samt skydda den israeliska chauffören.

    Flera soldater och chauffören skadades när gärningsmännen ”svarade med våldsamheter”.

    Lastbilen attackerades vid Kokhav Hashahar, nära en israelisk bosättning på den av Israel ockuperade Västbanken.

    Även i måndags attackerades lastbilar med nödhjälp till Gaza. Angreppen skedde på israeliskt territorium, vid kontrollstationen Tarqumiya. Israeliska högerextremister misstänks ligga bakom måndagens angrepp.

    Samtidigt meddelar Israel att ytterligare två kontrollstationer öppnats för leverans av nödhjälp till Gaza.

  • Ebba Nilsonne
    i går12.53

    Medieuppgifter: Tre dödade i Libanon

    Tre personer, varav två syriska medborgare, uppges ha dödats i israeliska attacker i södra Libanon, rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till statlig libanesisk media, som i sin tur hänvisar till källor inom den militanta Hizbollahrörelsen.

    Islamistiska Hizbollah och israelisk militär har så gott som dagligen attackerat varandra över den oroliga gränsen sedan kriget bröt ut i oktober.

    Under torsdagen uppges tre israeliska soldater ha skadats i en Hizbollah-attack mot norra Israel, skriver AFP. (TT)

  • Ola Palmström
    i går12.49

    Sverige och andra länder till Israel: Avstå offensiv

    Sverige och en rad andra länder uppmanar Israel att avstå från en fullskalig markinvasion av Rafah, rapporterar AFP.

    Utöver Sverige har Finland, Danmark, Frankrike, Tyskland, Italien, Storbritannien, Nederländerna, Australien, Kanada, Sydkorea och Japan undertecknat det öppna brevet.

    Ett anfall mot Rafah kommer att få "katastrofala konsekvenser för den civila befolkningen", skriver länderna.

    De vädjar samtidigt om en "hållbar vapenvila". Israel uppmanas också att släppa in mer humanitärt stöd till Gaza och utöka evakueringsmöjligheterna.

  • Erik Bergin
    i går10.33

    Israeliska soldater uppges dela övergreppsbilder

    Israeliska soldater delar material på frihetsberövade palestinier på ockuperade Västbanken i sociala medier, visar en kartläggning av BBC enligt TT.

    Bilder och videoklipp som uppges visa övergrepp mot gripna palestinier delas av israeliska soldater – trots att militären tidigare lovat att agera mot spridandet, skriver TT.

    Enligt juridiska experter kan både skapandet och publiceringen av materialet utgöra krigsbrott, rapporterar BBC Verify.

    Det brittiska mediebolaget har analyserat 45 bilder och filmer publicerade av israeliska soldater online, däribland bilder på palestinier draperade med israeliska flaggor. I flera videoklipp syns israeliska soldater nattetid ta sig in i bostäder och binda palestiniers ögon och händer.

    – Det finns inga konsekvenser. De (israeliska soldaterna) uppmuntras och stöttas av de högst uppsatta ministrarna i regeringen, säger Ori Givati, talesperson för fredsgruppen Breaking the Silence som består av tidigare och nuvarande israeliska soldater, till BBC.

  • TT
    i går10.04

    Nytt svenskt stöd till Gaza – 120 miljoner kronor

    Regeringen har beslutat om ett nytt humanitärt stödpaket till Gaza på 120 miljoner kronor.

    Stödet ska fördelas på tre håll: 20 miljoner till FN:s barnfond (Unicef), 20 miljoner till FN:s befolkningsfond (UNFPA) och 80 miljoner till FN:s livsmedelsprogram (WFP).

    Av de sistnämnda 80 miljonerna går 29 miljoner direkt till Gazainsatser och 51 miljoner betalas ut i så kallat kärnstöd.

    – Den humanitära krisen är förödande. De senaste uppgifterna vi har är att 35 000 dödats. Det finns en diskussion om hur många som är barn, men vi vet att väldigt många av dessa är barn, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) vid en pressträff.

    Forssell betonar att terroristorganisationen Hamas ”bär ett stort ansvar för situationen” men säger också att regeringen ”med stor oro” ser att Israel nu inlett en markoffensiv i Rafah.

    – En sak som är avgörande är att få ut stödet, säger Forssell som menar att det humanitära tillträdet måste öka.

  • TT
    i går09.19

    Första hjälpsändning till Gaza via nybyggd pir

    En första leverans med nödhjälp till krigshärjade Gaza har anlänt via den omtalade flytande hamnen vid landremsans kust.

    Lastbilar fyllda med angelägen nödhjälp till Gazas befolkning har under morgonen rullat av den flytande pir som nyligen färdigställts, meddelar USA:s regionala militärkommando (Centcom).

    Inga amerikanska soldater har tagit sig i land i samband med insatsen, enligt uttalandet från Centcom.

    Bygget stod klart under torsdagen och fredagens leverans är den första som sker via den flytande hamnen, som består av en mängd ihopsatta pontoner. Förhoppningen är att 150 lastbilar om dagen ska kunna ta sig in i Gaza via piren, enligt amerikanska uppgifter.

    Israels blockader av gränsövergångar har, vid sidan av rasande strider, gjort att hjälpförsändelser till den belägrade landremsan så gott som helt strypts. Pirprojektet ska inte anses som en ersättning för markleveranser, betonar USA.

    Innan kriget, som startade med extremiströrelsen Hamas terrorattack mot Israel i oktober, anlände i genomsnitt över 500 lastbilar lastade med förnödenheter till Gaza varje dag.

  • David Standar
    i går06.44

    Kräver att Israel portas från Fifa

    Palestinska fotbollsförbundet krävde under Fifakongressen i Bangkok att sanktioner riktas mot Israel och att de ska kunna portas från det internationella förbundet. Den palestinske ordföranden Jibril Rajoub ansåg att det skulle ske omedelbart.

    – Bollen är i era händer, säger Jibril Rajoub till Fifabasen Gianni Infantino.

    Det blir dock ingen omröstning om saken på kongressen. Infantino, som lyssnat till både det palestinska och det israeliska förbundet, hänvisade till att politik ska hållas utanför fotbollen. Däremot kommer ett extrainsatt möte att hållas i juli där den juridiska biten ska ses över.

    Palestinska förbundet anklagade Israel för rasism, brott mot mänskliga rättigheter och diskriminering inom fotbollsligan och anser att det är ett brott mot Fifas stadgar. (TT)

  • Manne Berggren Wiklund
    torsdag23.09

    Spanien avvisar fartyg med vapen till Israel

    Ett fartyg lastat med vapen, med destination Israel, har nekats att gå i hamn i Spanien.

    – Det är första gången vi har gjort såhär, men det är också första gången som vi har upptäckt ett fartyg lastat med vapen till Israel som ville lägga till i en spansk hamn, säger utrikesminister José Manuel Albares.

    Däremot är det kanske inte sista gången Spanien agerar på liknande sätt.

    – Det här kommer att vara vår konsekventa policy för alla fartyg som fraktar vapen till Israel, av uppenbara skäl, säger Albares.

    Det aktuella fartyget är danskflaggat och är på väg från Indien till Haifa i Israel. Enligt tidningen El País har fartyget 27 ton vapen och ammunition i frakten. Fartyget ska ha begärt att få lägga till i Cartagena i sydöstra Spanien den 21 maj.

    Spanien har avbrutit all vapenförsäljning till Israel sedan det pågående kriget inleddes med Hamas attack på Israel den 7 oktober i fjol. (TT)

  • Tobias Sahlén
    torsdag20.58

    Arabförbundet vänder Hamas ryggen i slutdokument

    Arabförbundets 22 medlemsländer har nu avslutat toppmötet i Bahrains huvudstad Manama.

    I slutdokumentet slår man fast kravet på en tvåstatslösning och att den palestinska frihetsrörelsen PLO - där Fatah dominerar - är den legitima palestinska representanten till skillnad från terrorstämplade Hamas. Dessutom bör en internationell konferens om framtida lösningar för området hållas under FN-flagg samt att FN sänder fredsbevarande insatser till Gaza.

    TT

  • Tobias Sahlén
    torsdag20.57

    Israel: Två thailändare i gisslan döda

    Den israeliska militären uppger att två thailändare som togs gisslan av Hamas den 7 oktober är döda.

    Militärens talesperson Daniel Hagari säger på en presskonferens att de två dog den 7 oktober och att deras kroppar fortsatt hålls i Gaza.

    De två jobbade på en kibbutz som attackerades när terrorstämplade Hamas anföll Israel och dödade omkring 1 150 personer samt tog fler än 200 personer gisslan.

    TT

  • TT
    torsdag15.56

    Sydafrika skruvar upp kritiken mot Israel

    Sydafrika skärper tonen mot Israel och anklagar landet för att intensifiera vad Sydafrika betecknar som ”ett folkmord i Gaza”. Anklagelserna riktades på torsdagen i den pågående processen i FN-domstolen Internationella domstolen i Haag (ICJ).

    Under två dagar håller domstolen en utfrågning om situationen på Gazaremsan.

    ”Sydafrika hade hoppats, sedan vi senast var i denna domstol, att folkmordsutvecklingen skulle stoppas för att bevara Palestina och dess folk” sade Vusimuzi Madonsela som representerar Sydafrika.

    ”I stället har Israels folkmord fortsatt och precis nått en ny och fruktansvärd nivå”, sade han i domstolen.

  • TT
    torsdag14.44

    Israel: Fler soldater in i Rafah

    Israels försvarsminister Yoav Galland säger att israeliska styrkor intensifierar närvaron i staden Rafah i södra Gaza, rapporterar AFP. Han säger också att de militära insatserna utökas.

    Beskedet om en utökad militär insats i Rafah, som flera länder närstående Israel tidigare har kritiserat, har inte bekräftats av oberoende källor.

    Uppgifterna från Israel kommer samtidigt som israelisk militär skakas av den händelse då fem israeliska soldater dödades och sju skadades, varav tre allvarligt, av skott från en stridsvagn tillhörande den israeliska armén (IDF), rapporterar israeliska medier.

    Enligt tidningen Times of Israel misstogs en grupp fallskärmsjägare på onsdagen av den egna militären för att vara fiender.

    Händelsen ägde rum i norra Gaza, där strider har återupptagits de senaste dagarna.

  • Jan Majlard
    torsdag11.33

    Tyskland förbjuder pro-palestinska grupper

    Tyskland fortsätter att skärpa sin lagstiftning mot grupper som ger det palestinska motståndet sitt stöd och som visar tecken på antisemitism. Redan i slutet av förra året förbjöds gruppen Samidoun i Berlin, som låg bakom ett offentligt firande av terrorattacken den 7 oktober.

    Nu har den mest tätbefolkade förbundsrepubliken, Nordrhein-Westfahlen i väst, förbjudit en pro-palestinsk grupp i Duisburg. Beslutet ska ha kommit efter att polisen utfört raider mot flera byggnader som kopplats till gruppen. ”I många grupper döljs hatet mot judar av solidariteten med Palestina,” säger förbundsrepublikens inrikesminister Herbert Reul. Uppger Times of Israel.

  • Jan Majlard
    torsdag08.17

    Flytande pir vid Gazas kust färdigbyggd

    Enligt nyhetsbyrån AP har amerikansk militär färdigställt den flytande pir vid Medelhavets kust som ska kunna förse Gaza med förnödenheter sjövägen.

    Beskedet kommer två månader efter att president Joe Biden gav order om upprättandet av piren som ska kunna ta emot båtlaster, företrädesvis från Cypern.

  • Ebba Nilsonne
    torsdag07.59

    Västbanken: Tre uppges dödade av soldater

    Tre män har blivit skjutna till döds av israeliska soldater på Västbanken, enligt palestinska myndigheter i det ockuperade området.

    Detta ska ha skett vid en större konfrontation i staden Tulkarm i nordvästra Västbanken. De tre dödade männen var alla mellan 20 och 30 år gamla, enligt den palestinska vården där. Ytterligare ett antal personer uppges ha blivit skadade.

    När det palestinska nyhetsorganet Wafa rapporterar om händelsen beskrivs det som att drabbningarna skedde till följd av en israelisk räd i Tulkarm strax efter midnatt lokal tid. (TT)

  • Ola Palmström
    torsdag07.21

    IDF-stridsvagn sköt mot egna styrkor – fem döda

    Fem israeliska soldater har dött efter att en IDF-stridsvagn av misstag skjutit mot de egna styrkorna i norra Gaza, rapporterar israeliska medier.

    Ytterligare sju ska ha skadats.

    Händelsen inträffade i flyktinglägret Jabalia. Stridsvagnen avfyrade två granater mot en byggnad efter att de egna soldaterna misstagits för fiender, uppger IDF enligt The Times of Israel.

Läs mer:

Senaste nytt från SvD