Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-05-08 09:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/serverhallar-ar-en-osaker-framtidsinvestering/

DN DEBATT REPLIKER

DN Debatt Repliker. ”Serverhallar är en osäker framtidsinvestering”

SLUTREPLIK DN DEBATT 25/4.

Fyra forskare inom digitalisering och hållbarhet: Utan reglering riskerar serverhallsindustrin snart att själv stå utan tillgång till eleffekt i Sverige.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

I sin replik skriver Swedish datacenter industry association (SDIA) att reglering av digital infrastruktur är ”naiv och bakåtsträvande”, att den motsätter sig digitalisering och kommer att leda till att industrin väljer avveckling. Att stämpla kritiska röster som bakåtsträvande är en vanlig taktik som dock inte är produktiv när det gäller att göra digital infrastruktur hållbar.

Frågan handlar inte om att göra ett val för eller emot digitalisering, utan om vilken typ av digitalisering vi vill ha i Sverige och hur den ska organiseras, hur omfattande resurser vi är beredda att ge till de stora globala dataföretagen och på bekostnad av vad och vem.

En industri som ansvarar för ett slags infrastruktur är sällan rustad att förstå vilken oönskad påverkan den kan ha på annan infrastruktur och på samhället.

Vi är medvetna om att en del av digitaliseringen som möjliggörs genom serverhallar är samhällsbärande, men med tanke på hur stora resurser som nu läggs på digitaliseringen är det viktigt att det förs ett samtal om vad som ska prioriteras och hur dessa prioriteringar ska bekostas på ett hållbart sätt.

I Sverige har vi länge prioriterat allmännytta i samband med infrastrukturell uppbyggnad. Detta står på spel i dag, när den okontrollerade tillväxten av en industri tillåts ta alltför mycket av de allmänna resurserna i anspråk.

En industri som ansvarar för ett slags infrastruktur är sällan rustad att förstå vilken oönskad påverkan den kan ha på annan infrastruktur och på samhället. Det är den samhällsvetenskapliga forskningens roll att skapa denna kunskap och det är staten som bör utforma regler för industrier och infrastrukturägare att förhålla sig till.

Om ingen reglering införs nu kan serverhallsindustrin själv snart stå utan tillgång till eleffekt i Sverige. Att kräva mer energi och mer elnät till datorer, i stället för regler, bidrar till att skapa mer konflikter med lantbrukare, industrier och marginaliserade grupper i samhället som det kommer att falla på staten att hantera.

Att hota med avveckling om dataindustrin inte får sitt behov av samhällsresurser tillgodosett betonar ytterligare vikten av reglering. Stängning av serverhallar är något som redan sker. Ericsson avvecklade sin nya serverhall i Voudreuil-Dorion i Kanada endast sju månader efter dess öppning och Facebook lämnade en dansk kommun förra året på grund av att bolaget plötsligt ändrade sina planer.

Serverhallar innebär därmed en högst osäker framtidsinvestering. Att reglera serverhallar som infrastruktur kommer att bidra till en mer hållbar digitalisering och till en annan kultur. Denna skulle bygga på större ansvar för lokala samhällen och svenska värderingar såsom demokrati och offentlighetsprincipen, och en långvarig samexistens på goda villkor med resten av samhället snarare än ett ensidigt resursutnyttjande.

DN Debatt.25 april 2024

Debattartikel

Fyra forskare inom digitalisering och hållbarhet:
”Silicon Valley utnyttjar Sverige som ett lågprisland”

Repliker

Företrädare för branschorganisationen SDIA:
 ”Mer digitalisering krävs för den gröna omställningen”

Slutreplik

Fyra forskare inom digitalisering och hållbarhet:
”Serverhallar är en osäker framtidsinvestering”

Ämnen i artikeln

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt