Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

DN Direkt

Senaste nyheterna i korthet

Svenska kyrkan hotas på pengar

Svenska kyrkan har på måndagskvällen utsatts för hot från någon ”kriminell aktör på darknet” om att publicera ett antal filer om man inte betalar en lösensumma inom exakt två veckor. Det var den 23 november som Svenska kyrkan utsattes för ett så kallat ransomware-angrepp som låst dess it-system med krav på pengar för att öppna det igen.

Medlemsregister eller uppgifter om givare ska inte ha kommit i orätta händer och inte heller några skyddade personuppgifter. Svenska kyrkan har tidigare sagt att man inte tänker betala något och att saken är anmäld till såväl Integritetsskydds­myndigheten polisen dit man även anmält det senaste hotet.

Läs mer här

Senaste nyheterna

Miljontals svenska kronor beslagtogs i Norge

Den norska tullmyndigheten har beslagit omkring 4,2 miljoner svenska kronor – pengar som kopplas till organiserade kriminella nätverk.

Beslaget är ett av de största valutabeslagen i norsk historia.

Det var andra helgen i april som ett norskregistrerat fordon med två personer stoppades av tulltjänstemän vid en gränsövergång. I bilen hittades flera plastpåsar med buntar av svenska sedlar.

”Moduset och storleken på beslaget tyder på att organiserade kriminella nätverk ligger bakom smugglingen”, säger tulldirektör Øystein Børmer enligt ett pressmeddelande.

Stormy Daniels: Trump öppnade i satinpyjamas

Porraktrisen Stormy Daniels vittnesmål mot Donald Trump innehåller flera detaljer om deras påstådda sexuella möte 2006. Trots Trumps protester i rättssalen berättar Daniels om hur Trump mött henne i dörren med satinpyjamas och att hon vid ett tillfälle smiskat honom med en tidning.  Daniels anses vara ett av de tyngsta vittnena i rättegången om Donald Trumps ”hyshpengar”. Expresidenten misstänkts för att före valet 2016 ha betalat Stormy Daniels 130 000 dollar för att hålla tyst om deras affär.

Läs mer här

Trafikolycka i Malmö – flera till sjukhus

Sex personer har förts till sjukhus efter en trafikolycka i Malmö, skriver Sydsvenskan.

– Sex ambulanser har lastat personer som förts till sjukhus, säger Helen Wickberg vid SOS Alarm till tidningen.

Minst två bilar ska ha varit inblandade i olyckan.

– En personbil har kolliderat med en annan personbil och den påkörda bilen har hamnat på sidan. I samband med detta drabbas två cyklister eller fotgängare, säger Patric Fors som är polisens presstalesperson i region syd till DN.

Enligt polisens uppgifter har tre personer skadats vid händelsen på Nobelvägen, där larmet kom in klockan 18.20. Polisen har inga uppgifter om hur illa skadade personerna är, men Fors säger:

– Vi ser det som en allvarlig trafikolycka.

TT/DN

Säkerhetsvakt skjuten utanför Drakes bostad

Foto: Christopher Katsarov Luna / AFP

Kanadensisk polis ryckte natten till tisdagen ut till rapparen Drakes bostad i Toronto efter ett skottlossningslarm. På platsen hittades en av artistens säkerhetsvakter allvarligt skadad.

– Han stod utanför portarna framför fastigheten när skjutningen ägde rum, säger polisen Paul Krawczyk till Toronto Star.

Händelsen fångades på övervakningskamera. Där syns bilen som den eller de misstänkta gärningspersonerna tog sig till och från platsen i. Polisen har inte velat gå ut med mer information om fordonet.

Det är oklart om Drake befann sig i bostaden när skotten avlossades.

Rapparen befinner sig i ett uppmärksammat bråk med den Pulitzerprisvinnande rapparen Kendrick Lamar. Torontopolisen känner till konflikten, men vill inte uttala sig om det finns en misstänkt koppling till skjutningen.

Tiktok vill blockera lag – stämmer USA

Tiktok och dess kinesiska moderbolag ByteDance har lämnat in en stämningsansökan till en federal domstol i syfte att blockera den lag som undertecknades av president Joe Biden som skulle innebär att sociala medier-plattformen förbjuds i USA, rapporterar Reuters.

Kravet kommer efter oro om att den data som appen samlar in går vidare till och kan användas av den kinesiska staten i bland annat propagandasyfte.

Tiktok hävdar att lagen strider mot den amerikanska konstitutionen på ett antal grunder, bland annat yttrandefriheten.

Tiktok har förnekat anklagelserna.

Lägenhet beskjuten i Uppsala

Uppsalapolisen kallades på tisdagseftermiddagen till en lägenhet i Gottsunda efter larm om flera smällar. På plats upptäckte patrullen att flera skarpa skott avlossats mot dörren till bostaden.

Händelsen utreds som mordförsök. Ingen person har skadats.

Polisen knackar dörr i området, genomför teknisk undersökning av brottsplatsen och tar del av material från övervakningskameror.

Vittnen ska ha sett ”rörelser kring adressen” och polisen är angelägen om att komma i kontakt med fler som bevittnat händelsen.

Polisen kan inte uttala sig om huruvida myndigheten haft koll på adressen under den pågående gängkonflikten.

– Gottsunda är ett område som är oroligt, men jag känner inte till att adressen ska ha utsatts för något tidigare. Det är något vi får titta på, säger polisens presstalesperson Mikael Hedström.

Sunak efter cyberattacken: Måste skydda oss

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak säger att det finns indikationer på att en ”ond aktör” står bakom cyberattacken mot landets försvarsdepartement, rapporterar Sky News.

– Vi måste ta de befogenheter vi har för att skydda oss mot risken som Kina och andra länder utgör för oss, säger Sunak.

Sunaks kommentar kommer efter att parlamentsledamoten och före detta ministern Tobias Ellwood uppgett att ett lönesystem som används av försvarsdepartementet var måltavla i cyberangreppet – och tillade att angreppet hade kännetecken som pekade mot Kina.

Över 1 100 bombhot i Slovakien under tisdagen

995 skolor, 110 bankkontor och 40 elektronikaffärer över hela Slovakien har varnats om bomber i lokalerna. Hittills har dock inga farliga föremål hittats.

Omfattningen av bombhoten är extrem. Polisen arbetar så fort de kan, kontrollerar säkerheten på skolorna och försöker få fram vem som ligger bakom hoten, säger en talesperson för polisen enligt tidningen SME.

Säkerhetspolisen har inlett en utredning om ”synnerligen allvarlig terrorism”, enligt AFP.

Haverikommissionen utreder inte färjeolycka

Foto: Pontus Lundahl/TT

Haverikommissionen kommer inte att utreda färjeolyckan i Furusund förra månaden, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Två personer, en man och en kvinna i 75-årsåldern, omkom när en personbil körde av en bilfärja och hamnade i vattnet. Haverikommissionen har inte kunnat hitta några tekniska fel på färjan som har kunnat påverka händelseförloppet. Ingenting tyder heller på att besättningen har haft något med olyckan att göra, enligt kommissionen.

Skottlossning mot bil i Tyresö

En skottlossning har inträffat på tisdagseftermiddagen i Tyresö, söder om Stockholm, meddelar polisen. Det finns inga uppgifter om personskador, men en bil ska ha träffats.

Polisen jagar en eller flera misstänkta gärningsmän. Händelsen utreds som mordförsök och grovt vapenbrott.

Parterna i vårdkonflikten ska träffas

Det har snart gått två veckor sedan vårdkonflikten bröt ut mellan Vårdförbundet och Sveriges kommuner och regioner (SKR). Nu ska parterna träffas tillsammans med medlare från Medlingsinstitutet.

– De träffas i dag under eftermiddagen, medlarna och parterna, säger Karin Fjäll Hager, kommunikationsansvarig på Medlingsinstitutet, utan att gå närmare in på detaljer om mötet.

Beskedet kommer dagen efter att vårdförbundet tidigare i veckan meddelade att övertidsblockaden utökas till att från och med den 20 maj även omfatta bland annat skolsjuksköterskor och hemsjukvård i 29 kommuner, om parterna inte kan enas innan det.

Några förhandlingar har inte skett sedan den första blockaden trädde i kraft den 25 april, enligt Vårdförbundet.

Stormy Daniels vittnar mot Trump

Porrskådespelaren Stephanie Clifford, känd som Stormy Daniels, ska nu vittna i rättegången mot Donald Trump i New York. Expresidenten anklagas för att ha betalat henne över en miljon kronor i så kallade hyschpengar för att inför presidentvalet 2016 hålla tyst om en tidigare sexuell relation.

Utbetalningen till Clifford är den mest omsusade av de ersättningar som förekommer i det aktuella åtalet mot Trump. När hon nu är på väg att vittna i rättegången, som formellt rör bokföringsbrott, är uppmärksamheten enorm. Men de som väntar på intima detaljer om Trump lär bli besvikna.

– Vi behöver inte höra några detaljer, sade domare Juan Merchan till båda sidors advokater inför förhandlingen.

Försvaret överklagade på tisdagen beslutet att låta Stephanie Clifford vittna, med hänvisning till bristande trovärdighet. Åklagare Susan Hoffinger försäkrade dock att vittnesmålet ska fokusera på hur Clifford ”hamnade i en sexuell relation” med Trump.

– Det kommer inte att innehålla detaljer om genitalier eller något åt det hållet, lovade hon.

Skott mot bostad i Hammarby sjöstad – en häktad

En pojke i övre tonåren har häktats efter fredagens skjutning mot en bostad i Hammarby sjöstad i Stockholm. Pojken är skäligen misstänkt för försök till mord och grovt vapenbrott. Eftersom att misstankarna mot honom är på den lägre misstankegraden kommer tingsrätten att hålla en ny häktingsförhandling inom en vecka. Ingen person kom till skada i samband med skottlossningen.

Läs mer här

Storbråk på skola i Göteborg

30-40 personer har på tisdagen varit inblandade i ett bråk på Angeredsgymnasiet i Göteborg, meddelar polisen. Både elever och obehöriga på skolan ska ha varit med. Bråket började inne i skolans lokaler och fortsatte sedan utanför. Det är nu lugnt på platsen igen, uppger polisen som är där för att bilda sig en uppfattning om vad som har hänt. Det finns inga uppgifter om att någon person har kommit till skada i samband med bråket.

Känguru på rymmen i Hässleholm – fälla utsatt

Polisen har på tisdagen fått flera samtal om en förrymd känguru i Hässleholm.

”Djuret ska bland annat setts hoppa på en grusväg”, skriver myndigheten på sin hemsida.

Ägaren är kontaktad och en fälla har placerats ut för att fånga djuret.

Polisen beskriver rymlingen som ”en skygg, och helt ofarlig, brunstig hane”.

Sidaanställd gripen misstänkt för mutbrott

Foto: Pontus Lundahl/TT

En tjänsteman på biståndsmyndigheten Sida greps på tisdagsmorgonen misstänkt för mutbrott, rapporterar Dagens industri.

Mannen, som sedan anhållits, ska enligt misstankarna under tre år ha tagit emot stora belopp i mutor. Han har arbetat på en svensk ambassad i Afrika och det är även där som de misstänkta brotten ska ha skett, enligt Di.

Misstankarna gäller grov trolöshet mot huvudman, grovt tagande av muta och grovt bedrägeri mot svenska staten.

Hur stora belopp det handlar om är oklart.

– Misstankarna gäller mycket pengar, så mycket kan jag säga, säger statsåklagare Thomas Forsberg vid riksenheten mot korruption till Di.

Tjänstemannen nekar till brott.

Tonåring begärd häktad efter skjutning i Hammarby sjöstad

En pojke i övre tonåren har begärts häktad på sannolika skäl misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott efter fredagens skjutning mot en lägenhet i Hammarby sjöstad i Stockholm.

Ingen skadades vid skjutningen.

Efter en stor polisinsats greps pojken strax efter händelsen.

Polisen bekräftade på måndagen att skjutningen misstänks vara del av ett utpressningsförsök.

– Jag kan inte lämna några uppgifter om den delen, säger åklagare Emma Svedberg.

Pojken är hemmahörande i Södertälje och bedöms ha kopplingar till ett kriminellt nätverk.

Fler kvinnor mördas – polisen ska analysera

I hälften av de fall när en kvinna mördas av en närstående har polisen haft kännedom om att det funnits en hotbild mot kvinnan. Och i nästa samtliga fall har vården, socialtjänst, psykiatrin eller Kriminalvården vetat om att kvinnan levt under hot – detta utan att det kommunicerats till polisen.

Det visar Socialstyrelsens senaste dödsfalls- och skadeutredning.

Nu ska polisen utveckla arbetssätt för att analysera inträffade händelser för att se om och hur brotten skulle kunna ha förhindrats.

– Vi måste omgående utveckla vår samverkan med andra myndigheter för att vi på ett effektivt sätt ska kunna dela information. Jag förstår att det i vissa fall kan vara känsligt, men samtidigt kan det rädda liv, säger rikspolischef Petra Lundh i ett pressmeddelande.

Antalet mord på kvinnor ligger i år högre under det första kvartalet än tidigare år och i flera polisregioner är mäns våld mot kvinnor dödligare än det gängrelaterade våldet. Minst 12 kvinnor misstänks ha mördats under årets första tre månader – att jämföra med tio kvinnor under hela 2023.

16-åringar döms efter mord i Handen

Två män i 20-årsåldern hittades i augusti förra året skottskadade i Handen söder om Stockholm. En av männen avled kort därpå. Nu har två 16-åringar dömts. Den ene pojken anses enligt Södertörns tingsrätt vara skytten och döms för mord till fyra års sluten ungdomsvård. Den andre pojken döms för medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök. Han döms till tre års sluten ungdomsvård.

Svenska kyrkan hotas på pengar

Svenska kyrkan har på måndagskvällen utsatts för hot från någon ”kriminell aktör på darknet” om att publicera ett antal filer om man inte betalar en lösensumma inom exakt två veckor. Det var den 23 november som Svenska kyrkan utsattes för ett så kallat ransomware-angrepp som låst dess it-system med krav på pengar för att öppna det igen.

Medlemsregister eller uppgifter om givare ska inte ha kommit i orätta händer och inte heller några skyddade personuppgifter. Svenska kyrkan har tidigare sagt att man inte tänker betala något och att saken är anmäld till såväl Integritetsskydds­myndigheten polisen dit man även anmält det senaste hotet.

Läs mer här

Misstänkt granat var ofarlig

Polisen spärrade under tisdagsförmiddagen av en adress i Gubbängen i Stockholm sedan ett ”föremål som liknar en gammal granat” hittats.

– Det är vid en tömning av en bostad som det har hittats något som liknar en gammal granat, från andra världskriget eller liknande, säger polisens presstalesperson Rebecca Landberg.

Nationella bombskyddet anlände till platsen vid 10-tiden och kunde konstatera att granaten inte var skarp. Avspärrningarna på platsen hävdes därefter.

Enligt Landberg har varken händelsen eller föremålet något med den senaste tidens uppmärksammade gängkriminalitet att göra.

Israelisk underrättelsechef besökte Malmö

Chefen för Israels underrättelsetjänst Shin Bet besökte under förra veckan Malmö, rapporterar israeliska medier.

Shin Bet-chefen Ronan Bar var på plats för att bistå säkerhetsarbetet kring Israels delegation till Eurovision Song Contest och artisten Eden Golan, rapporterar Ynet.

BB i Lycksele stänger i sommar

Region Västerbotten får inte ihop bemanningen i sommar för att hålla Lycksele BB öppet, det rapporterar SVT Nyheter Västerbotten. Lycksele BB och akutgynekologin kommer att hålla stängt under veckorna 27-32.

– Det är otroligt tråkigt och det är inte bra. Det är inget som vi vill. Vi har misstänkt det ett tag, att det skulle bli så här, säger Erik Hägglund, ordförande för barnmorskeförbundet i Västerbotten till SVT Västerbotten.

Kvinnor som ska föda och personer som behöver akut gynekologisk vård hänvisas istället till Umeå eller Skellefteå.

Lycksele BB öppnade upp igen i februari i år efter att ha varit stängt i över ett år på grund av barnmorskebrist.  Då träffade DN Emma Mattsdal i Mattaberg som var gravid i nionde månaden och behövde föda i Umeå, över fyra timmar bort.

Branden släckt – boende räddade från balkonger

Den brand som utbröt i en lägenhet i flerfamiljshus i området Västhaga i Örebro är släckt. En person har först till sjukhus efter att ha andats in farlig brandrök.

– De personer som satt fast på sina balkonger är i säkerhet, det finns en uppsamlingsplats för de boende och just nu säkrar vi de utrymmen där det tidigare var mycket kraftig rökutveckling, säger Sophia Jiglind, polisens presstalesperson.

I nuläget hör polisens vittnen och dokumenterar de uppkomna skadorna för att kunna skapa sig en bild av vad som orsakade branden.

Äldre par tillbringade natten i Nackareservatet

Ett äldre par tog på måndagskvällen en promenad i Nackareservatet utanför Stockholm. Mannen blev då dålig och kunde inte ta sig hem. Paret, som inte hade några mobiltelefoner med sig, tillbringade därför natten i skogen, skriver polisen på sin hemsida. På morgonen lyckades kvinnan ta sig ut ur skogen och larmade polis.

En räddningsinsats påbörjades och mannen lokaliserades med hjälp av helikopter i svårtillgänglig terräng. Insatsen var alltjämt pågående på tisdagsmorgonen. Enligt polisen är mannen vaken och talbar, men påverkad av nattens prövningar.

Moderaterna vill se mer kärnkraft i EU

Moderaterna vill att EU ska ”sluta diskriminera kärnkraften”, och vill att den jämställs med förnybar energi.

– Det är ingen tvekan om att vi kraftfullt kommer behöva bygga ut det förnybara. Om vi på allvar i Europa ska komma bort från kol, olja och gas så kommer man inte runt att vi behöver få fram mer kärnkraft i Sverige och Europa, säger EU-parlamentarikern Tomas Tobé vid en pressträff där partiet presenterar sina klimatvallöften inför EU-valet.

Moderaterna vill att EU-stöd ska få möjlighet att ge EU-medel till kärnkraftsinvesteringar.

– Vi kan inte ha en situation där vi har förordningar som uttryckligen exkluderar kärnkraft.

Partiet vill också ge små modulära kärnkraftsreaktorer samma förutsättningar för etablering som större vindkraftsparker, och byta ut EU:s mål om andelen förnybar energi mot ett mål om fossilfri energi.

– Vi kan inte ha det så att det förnybara ställs emot kärnkraften, säger han.

Flera uppges döda i sjukhusattack i Kina

Minst tio personer har dödats i en attack på ett sjukhus i Kina, enligt rapporter i landets statliga medier.

I de första och kortfattade rapporterna framgår det inte vad det är som har hänt, mer än att det ska ha skett på ett sjukhus i Zhenxiong-området i provinsen Yunnan i sydvästra Kina.

Flera svårbekräftade nyhetsrapporter i Kina beskriver det som en knivattack på ett sjukhus, med hänvisning till uppgifter från lokala myndigheter. Tv-medier visar bilder från ett polispådrag utanför en sjukhusanläggning.

Omstritt förslag om anonyma vittnen tas vidare

Tidöpartierna backar inte från det omstridda förslaget om att tillåta anonyma vittnen i brottmål. Trots kraftig kritik går regeringen nu vidare med en remiss till lagrådet.

Förslaget innebär att ett vittne på begäran av åklagare ska kunna höras anonymt, en möjlighet som ska finnas redan under en förundersökning.

”För att trycka tillbaka den systemhotande brottsligheten är vi beroende av att människor vågar berätta för polis, åklagare och domstol vad de har sett eller hört”, skriver företrädare för Tidöpartierna i en debattartikel i Göteborgs-Posten.

Domstolsverket och JO har tidigare pekat på att systemet riskerar att minska allmänhetens förtroende för rättsväsendet.

Italiens public service i strejk mot politiskt styre

Journalister på italienska public service-bolaget Rai gick på måndagen ut i en endagsstrejk i protest mot vad man menar är premiärminister Giorgia Melonis högerregerings kvävande av yttrandefriheten. Fackförbundet Usigrai har länge varit kritiskt till att styrelsen är politiskt tillsatt, men hävdar att det blivit värre sedan Meloni blev regeringschef 2022.

– Vi har alltid kämpat mot alla försök att sätta munkavle på yttrandefriheten, men jag vill klargöra att det som har hänt de senaste månaderna saknar motstycke, säger Rai-jornalisten Vittorio di Trapani som också är pressfederationen FNSI:s ordförande till Reuters.

Rais ledning anklagar fackförbunden för att strejken är politiskt motiverad, snarare än ideologiskt. Den utlösandehändelsen för dagens strejk var när författaren Antonio Scurati med kort varsel stoppades från att läsa en antifascistisk monolog vid uppmärksammandet av befrielsen från fascism den 25 april.

Boeing utreds på nytt av myndighet

Boeing utreds efter uppgifter om att bolagets egna inspektioner av modellen 787 Dreamliner inte har gått rätt till och att anställda ska ha förfalskat besiktningsdokument. Det meddelar USA:s luftfartsmyndighet FAA.

Enligt ett mejl från en ansvarig avdelningschef ska vissa anställda ha brutit mot reglerna genom att markera att ett obligatoriskt test utförts trots att så inte skett. Han hävdar dock att detta inte bedöms utgöra en direkt säkerhetsfara.

Kan bli aktuellt med säkerhetskontroll för tåg

Säkerhetskontroller kan komma att införas på större järnvägsstationer och vid vissa tågavgångar, rapporterar Ekot i Sveriges Radio. Regeringen väntas inom några månader ge Trafikverket i uppdrag att komma med förslag för hur säkerheten kan förbättras för svensk infrastruktur – däribland järnvägen.

Mattias Persson, tillförordnad säkerhetsdirektör vid Trafikverket, uppger att säkerhetskontroller hittills inte varit högt upp på agendan. Den frågan har inte varit central i Sverige, men jag kan inte utesluta att det skulle kunna bli en sådan åtgärd, säger han till radion.

Amerikansk soldat gripen i Ryssland

Gordon Black, en 34-årig amerikansk sergeant, har gripits i ryska Vladivostok, rapporterar AP. Mannen, som är stationerad i Sydkorea, ska ha varit på besök hos en kvinnlig vän och misstänks ha stulit något från henne under ett besök på sin väg hem till Fort Cavazos i Texas.

En talesperson för den amerikanska militären bekräftar att en amerikansk soldat gripits i den ryska hamnstaden på torsdagen samt att mannens fru och familj har underrättats. Sedan tidigare sitter bland andra läraren Marc Fogel, journalisten Evan Gershkovich och exmarinsoldaten Paul Whelan fängslade i Ryssland på ifrågasatta grunder vilket orsakat spänningar i den redan frostiga ryskamerikanska relationen.

Skott mot bil i Halmstad – person skadad

En person sittandes i en bil besköts i stadsdelen Vallås i Halmstad under natten till tisdag, rapporterar Hallandsposten.

– Det är någon som har skjutit ett skott in i en bil, säger Johan Ljung, vakthavande befäl vid polisen, till tidningen.

Personen i bilen har fått lindriga skador.

– Det är oklart om personen blev träffad eller om det var skador från glassplitter. Men personen blev omplåstrad på plats, säger Ljung.

Polisen utreder händelsen som försök till mord. Två personer har frihetsberövats i ärendet, enligt polisen. Det är oklart om de är misstänkta för brott.

Bilen stod stilla när den besköts.

Två döda i lägenhetsbrand i Östersund

Två personer har avlidit efter en brand i ett flerfamiljshus i Östersund, uppger polisen.

– Det är en man och en kvinna i 70-årsåldern, säger Elin Andersson, polisens presstalesperson, till Expressen.

Ytterligare tre personer har förts till sjukhus med skador.

Branden bröt ut under natten med kraftig rökutveckling som följd, uppger räddningstjänsten.

– Det är en lägenhet som är branddrabbad. Men sedan har branden spridit sig till takkonstruktionen, säger Thomas Hansson, vakthavande befäl vid räddningstjänsten, till TT.

Miljonbeslag på Arlanda – två gripna

I samband med en felparkering på Arlanda kontrollerade polisen på måndagen en man och en kvinna i 30-årsåldern. Patrullen upptäckte då att de transporterade över en miljon kronor i kontanter, trots att båda var nolltaxerare.

Pengarna, en ”värdefull bil” och en ”dyrbar klocka”, har tagits i beslag. Både mannen och kvinnan har gripits.

Polsk domare söker politisk asyl i Belarus

Polska åklagare har inlett en förundersökning om spioneri sedan en domare flytt till grannlandet Belarus och sökt politisk asyl där.

Domaren Tomasz Smydt, som uppges stå det tidigare styrande polska partiet Lag och rättvisa (PIS) nära, tog sig över gränsen på måndagen. Belarus statligt kontrollerade nyhetsbyrå Belta bekräftar att domaren sökt asyl hos Belarus totalitäre ledare Aleksandr Lukasjenko.

Polens underrättelsetjänst säger i ett separat uttalande att man undersöker i vilken omfattning Smydt haft tillgång till hemlig information.

Man skjuten på Södermalm i Stockholm

En man har skottskadats på Södermalm i centrala Stockholm, bekräftar polisen.

– Livräddande åtgärder har satts in. Mer än så vet jag inte om skadeläget, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl.

Läs mer här

Han kan bli LO:s nye ordförande

LO:s valberedning har lagt fram ett förslag till en ny ledning. Totalt ska fyra personer väljas in under kongressen i Stockholm mellan den 17–20 maj.

Valberedningen vill bland annat se Pim van Dorpel som ny ordförande och i så fall ta över efter Susanna Gideonsson som avgår efter fyra år.

– Jag är oerhört hedrad över nomineringen. Jag har många tankar om hur vi tillsammans ska utveckla världens starkaste fackföreningsrörelse, säger han i ett pressmeddelande.

I dag är Pim van Dorpel vice ordförande för Hotell- och restaurangfacket, HRF.

Flera poliser åtalas – misstänks ha dolt misstag

Fyra poliser åtalas för olika brott efter att, enligt åklagaren, ha upprättat en falsk anmälan och lämnat felaktiga uppgifter i olika protokoll, rapporterar Siren. Detta för att täcka upp flera felaktigheter som ska ha begåtts i samband med en husrannsakan i Göteborg.

En mobil och en dator som tillhörde en man genomsöktes utan rättslig grund, och dessutom satte poliserna en handfängsel på mannen trots att denne inte var misstänkt för brott.

Samtliga fyra nekar till brott.

Astra Zeneca varslar 200 personer

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca varslar 200 personer vid anläggningen i Mölndal, skriver Göteborgs-Posten.

Företagets presstalesperson Karl-Johan Karlsson bekräftar för tidningen att ett varsel har lagts till Arbetsförmedlingen, men vill inte säga vilka avdelningar som berörs.

Företaget skriver att det inte handlar om några nedskräningar, snarare tvärtom.

”Vi fortsätter att växa och rekryterar ständigt nya medarbetare, både globalt och till forskningsanläggningen i Mölndal”, skriver Astra Zeneca.

Mäklare varnas – lade till ett halvt rum i annons

En mäklare i Lerums kommun varnas av Fastighetsmäklarinspektionens disciplinnämnd efter att denna marknadsfört en tvåa som en lägenhet med två och ett halvt rumt, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Utrymmet beskrevs som ”sovrum” i annonsen, trots att det saknade bland annat tillgång till fönster och dagsljus.

Nya böter för Trump efter fortsatt domstolstrots

Foto: Peter Foley/Getty

Domaren Juan Merchan utfärdar ytterligare böter på 1 000 dollar för USA:s tidigare president Donald Trump sedan han brutit mot ett yttrandeförbud i den pågående rättegången i New York.

Domare Merchan skärpte också tonen om att utdöma fängelsestraff för Trump, om han återigen kommenterar inblandade i rättegången om bokföringsbrott efter utbetalade hyschpengar till porrskådespelare Stormy Daniels.

– Även om jag verkligen inte vill utdöma fängelsestraff, så vill jag att du förstår att jag kommer att göra det, sade Merchan till Trump på måndagen.

I förra veckan dömdes Trump att betala 9 000 dollar, omkring 97 000 kronor, för att ha brutit mot yttrandeförbudet.

Hög andel vårdinfektioner i Sverige

Sverige har den fjärde högsta förekomsten av vårdrelaterade infektioner i Europa. Det visar en ny rapport från den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC.

I Sverige genomfördes mätningen vid 54 sjukhus i samtliga 21 regioner under april till maj 2023. En av tio patienter hade minst en vårdrelaterad infektion vid mättillfället, att jämföra med sju procent av alla patienter i den europeiska mätningen.

”Resultaten visar att fortsatt arbete med att förebygga infektioner är nödvändigt. Tidigare studier har visat att minst en tredjedel av de vårdrelaterade infektionerna kan undvikas”, säger Anders Ternhag, utredare vid Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Förekomsten av antibiotikaresistens i samband med dessa infektioner var däremot låg, jämfört med många andra länder.

Koppargruva i Kiruna öppnas

I dag meddelande Mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt att gruvbolaget Copperstone får klartecken att öppna koppargruvan Viscaria utanför Kiruna. Tillståndet innebär att bolaget får bryta maximalt 3,6 miljoner ton malm per år.

Det tillkommer en rad villkor för att gruvan ska öppnas. Det handlar bland annat om att bolaget ska tillfälligt avbryta sin verksamhet om de berörda samebyarna Leavas och Gabna ska göra en samlad flytt längs flyttled inom tre kilometer från verksamhetsområdets gräns. Det gäller under maximalt ett dygn, vid maximalt åtta tillfällen per kalenderår och sameby. I domen konstaterar samebyarna att det är för lite för att kunna bedriva rennäring i området.

Kiruna kommun yrkade på att villkor gällande social hållbarhet skulle utredas och fastställas vilket bolaget har motsatt sig.

Gruvbolaget planerar för ett öppnande under 2026.

Inget examensfirande efter protester i USA

Det prestigefyllda Columbia University i New York, där protester mot kriget i Gaza och mot Israel varit omfattande, ställer in det officiella examensfirande som skulle hållits i mitten av maj.

Universitetet meddelar att det ”undviker alla universitetsceremonier som var planerade till den 15 maj”, men kommer att fira i mindre skala.

Columbia University meddelar att beslutet tagits i samråd med studenter.

Strejk på filmfestivalen i Cannes

Personal på Cannes filmfestival hotar med strejk – bara en vecka innan den prestigefulla festivalen drar igång.

Det rör sig om omkring 100 personer, däribland biografmaskinister, biljettförsäljare och presskontakter, som protesterar mot sina löne- och arbetsvillkor. De är ofta korttidsanställda under festivalen, men omfattas inte av den franska arbetslöshetsförsäkringen för frilansare inom kultur- och tekniksektorn som garanterar åtminstone minimilön.

Gruppen, som kallar sig Sous les Ecrans la Deche (ungefär: Fattigdom bakom skärmarna, reds amn), säger sig inte vilja äventyra festivalen i stort men att man vill dra uppmärksamhet till frågan som man lyft under en lång tid.

Andersson: Valet liknar inget annat EU-val

Foto: Samuel Steén/TT

– Det här EU-valet kommer inte att likna något av de tidigare. Vi lever i en definierande tid för Europa och våra demokratier, säger partiledare Magdalena Andersson (S), när Socialdemokraterna presenterar sin valkampanj inför valet den 9 juni.

– Just nu pågår en existentiell kamp, mellan demokrati och auktoritärt styre.

Andersson beskriver Europasamarbetet som ”en trygg hamn”.

– Bara ett starkt och enat Europa kan stå emot Ryssland, säger hon på en pressträff, där även S toppkandidater Heléne Fritzon och Johan Danielsson deltar.

– Vi lägger flera förslag för att demokratisäkra EU, fortsätter Fritzon om valmanifestet.

Tesla har flugit in utländska strejkbrytare

Efter strejken på Teslas verkstäder i Sverige inleddes i oktober har elbilsbolaget flugit in utländska strejkbrytare vid 41 tillfällen. Det visar handlingar från Arbetsmiljöverket som Dagens Arbete tagit del av.

– Du får gå tillbaka till mellankrigstiden för att hitta något liknande, säger strejkforskaren Christer Thörnqvist till tidningen.

De influgna arbetarna kommer från en lång rad olika länder, däribland Belgien, Danmark, Finland, Spanien, Norge och Portugal.

Efter kritiken – Taylor Swift-biljett inte längre personlig

Foto: Ashley Landis/AP

Det har riktats kritik mot biljettbolaget Ticketmasters drag att göra biljetterna till Taylor Swifts konserter i Sverige personliga. Reglerna har gjort gällande att den som har köpt biljetten också måste vara den som löser in den i entrén. Tanken var att detta skulle minska andrahandsförsäljningen, men detta ställde till med besvär exempelvis för personer som fått biljetten i present.

Nu backar Ticketmaster från beslutet. I ett meddelande till konsertbesökarna uppges att det inte längre är ett krav att huvudbokaren närvarar när biljetterna visas upp i entrén på arenan. Detta motiveras med att man vill göra det enklare för fansen att använda sina biljetter.

Läs mer här

Utökad blockad i vårdkonflikt

Vårdförbundet utökar övertidsblockaden i den pågående konflikten med arbetsgivarparten Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Det nya är att även 29 kommuner plockas ut i övertidsblockaden, från 20 maj om ingen lösning nåtts på konflikten tills dess.

Det nya varslet berör cirka 5 000 medlemmar och avser bland annat elevhälsa och hemsjukvård, skriver vårdfacket i ett pressmeddelande.

Läs mer här