Stjärnan pekades ut efter rivalens död

Publicerad 00.00

Eliud Kipchoge, 39, pekades ut för att ligga bakom rivalen Kelvin Kiptums tragiska död.

Anklagelserna har tagit hårt på hela hans familj.

– Det är jobbigt för mina pojkar att höra ”din pappa har dödat någon”, säger han till BBC Africa.

I februari tidigare i år omkom den kenyanska löparen Kelvin Kiptum tragiskt i en bilolycka 24 år gammal, bara några månader efter att ha satt världsrekord på maraton.

Han var den nya stora löpstjärnan och därmed också som den största rivalen till ikonen Eliud Kipchoge.

Fruktade för sitt liv

Efter Kiptums död blev Kipchoge oväntat varse om att, för honom, okända människor anklagade honom för att vara inblandad i det inträffade.

Det gick så långt att han fruktande för sitt och sin familjs liv.

– Jag blev chockad över att människor på sociala medier skriver ”Eliud är involverad i den här killens död”. Det var de värsta nyheterna i mitt liv. Jag fick ta emot mycket otrevligt. Att de ville bränna ned träningslägret, bränna ned mina investeringar i staden, mitt hus och bränna ner min familj, säger den dubbla OS-mästaren till BBC Africa.

Eliud Kipchoge.

”Din pappa har dödat något”

Alla rykten och kommentarer har påverkat 39-åringen hårt. Han lider av sömnproblem och har svårt att prestera med sin löpning.

– Det som har hänt gör att jag inte litar på någon längre. Inte ens min egen skugga kommer jag att lita på nu. De här ansiktslösa människorna lägger upp hemska saker och är riktigt farliga. Det är jobbigt för mina pojkar att höra ”din pappa har dödat någon”.

Kipchoge satsar alltjämt på att komma i slag till OS i Paris om några månader och kamma hem ett nytt OS-guld.

Följ ämnen i artikeln