Israels säkra zon i Gaza: Överbefolkad misär

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2024-05-08

Flygblad över Rafah uppmanar civila att evakuera till ”säker zon”. Men det utpekade området är redan överbefolkat, enligt palestinier på plats i al-Mawasi. Här lever hundratusentals i misär.

– Det här är inget liv, säger 37-årige Hazem Abu Obeid.

Al-Mawasi är en karg, vindpinad kustremsa invid Medelhavet. Marken består nästan uteslutande av sand. När det regnar blir det lera. Men i den mjuka jorden finns inga Hamastunnlar, inte heller går det att bygga några höghus, vilket har gjort att området varit mer förskonat från bomber och beskjutning än andra delar av Gazaremsan.

Nariman Salman kom hit från norra Gaza för en månad sedan. Flykten var oundviklig. Hennes äldste son hade precis knivhuggits till döds för en säck mjöl, hennes yngste tvingades gå runt och tigga bröd till sin gravida syster. Men inte heller i al-Mawasi finns hopp.

– Jag kan inte se hur vår framtid ser ut. Jag vet inte ens om det finns någon framtid för oss, säger Salman till The Guardian.

”Dö levande”

Hazem Abu Obeid har varit här sedan i december. Tillsammans med sin fru, sina tre barn och åldrade föräldrar bor han i ett skjul övertäckt med ett tunt nylonlakan.

– Det här är inget liv. Det är närmare död, tortyr och helvetet än ett faktiskt liv. Vi undkom att skjutas till döds bara för att dö levande här i al-Mawasi, säger han till nyhetssajten The New Humanitarian.

Här befinner sig redan 380 000 palestinier, tätt sammanpackade i undermåliga, hastigt upprättade bostäder på en yta som före kriget hade några tusen invånare. Nu uppmanas ytterligare tiotusentals att ta sig hit från Rafah, runt sju kilometer bort. Detta inför en större israelisk offensiv mot staden, där Israel misstänker att ledare inom terrorstämplade Hamas gömmer sig efter 7 oktober-attacken mot Israel, då omkring 1 200 människor dödades.

36-årige Abdul Rahman Abu Jazar har precis anlänt till zonen tillsammans med tolv familjemedlemmar. Men de hittar ingen plats att sätta upp familjens tält.

– Vart ska vi ta vägen? Vi vet inte, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Flera attacker

Enligt Israel har al-Mawasi utökats och utrustats med fältsjukhus, tält, vattenförsörjning och förråd med livsmedel och medicinsk utrustning. Men hjälporganisationer på plats ger en annan bild.

– Det finns ingen verklig organiserad hjälp, säger en högt uppsatt biståndsarbetare till The Guardian.

– De sanitära förhållandena är motbjudande. Viss avfallshantering finns, men väldigt få toaletter – människor uträttar sina behov i sanden eller i havet.

Den ”säkra zonen” har dessutom attackerats flera gånger under kriget. I januari dödades 14 personer, majoriteten barn, i ett israeliskt luftangrepp mot al-Mawasi, enligt Rädda Barnen. I februari dödades två familjemedlemmar till anställda vid Läkare utan gränser i en israelisk attack mot området.