Under onsdagen meddelade Riksbanken att styrräntan sänks.
Under onsdagen meddelade Riksbanken att styrräntan sänks. - Foto: Henrik Montgomery/TT & Fredrik Sandberg/TT

Förlorarna på nya räntebeskedet – drabbar en halv miljon svenskar

Under onsdagen kom beskedet tusentals svenskar längtat efter – styrräntan sänks. Men finns det några förlorare och i så fall vilka är det?


På onsdagsmorgonen kom beskedet som många hoppats på – Riksbanken sänker styrräntan med 0,25 procentenheter. Det innebär att den nya räntan nu ligger på 3,75 procent.

Riksbanken sänker räntan – första gången på åtta år

Privatekonomen: "Beskedet som vi alla väntat på"

Beskedet från Riksbanken kommer efter hela tio höjningar i rad och är nu den första sänkningen på över åtta år.

Banken Avanzas privatekonom, Felicia Schön, säger till Nyheter24 att många hushåll varit rejält pressade och att beskedet är en glädjande nyhet för tusentals svenskar.

– Efter två år med kraftigt stigande räntor och hushåll som varit ordentligt pressade kom äntligen beskedet som vi alla väntat på, ljusningen är här nu. Det är glädjande att se att Riksbanken vågade ta en historisk “ledning” i att sänka räntorna först och med det visa att Sverige faktiskt har en oberoende centralbank som gör det som är bäst för just svensk ekonomi och svenska hushåll, säger Schön till Nyheter24.

Så luras du av bluff-sajter: ”Kriminella grupper”

Felicia Schön arbetar som privatekonom på Avanza Bank. Foto: Pressbild Avanza Bank

De är förlorarna efter Riksbankens räntesänkning

Det är klang och jubel på många håll kring beskedet. Men finns det någon eller några som inte gynnas av räntesänkningen och som istället kan ses som förlorare?

Och faktum är att det finns en grupp som kan komma att påverkas negativt, menar Felicia Schön.

– Alla är i princip vinnare på en sänkt ränta även om det kan vara negativt i det korta perspektivet, till exempel om kronan försvagas mer på beskedet, så vinner alla led på en lättnad i den pressade ekonomiska cykeln. På sikt kommer det lätta även för företag, som i förlängningen är de som påverkar privatpersoner mest efter bolånen, säger hon och tillägger: 

– Men om jag ska peka ut någon förlorare så är de väl de med mycket sparande på sparkonto med sparränta, där kan man också förvänta sig en sänkning efter dagens besked.

Att spara pengar på ett konto med ränta har blivit allt vanligare. 2023 ökade summan de svenska hushållen la på sparkonto med ränta från 250 miljarder till 505 miljarder kronor jämfört med året innan, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Och bara hos Avanza är det över 500 000 personer som placerat sina pengar på ett sparkonto med sparränta, säger Schön.  

Pensionär? Här är bidraget som kan ge 7 290 extra i månaden

De som har ett sparkonto med sparränta kan vara förlorarna i och med Riksbankens räntebesked, menar Felicia Schön. Foto: Henrik Montgomery/TT

MISSA INTE: Karin och Johan sparar 30 000 i månaden: "Inga fancy jobb"

/
/
/