Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) och justitieminister Gunnar Strömmer (M) tar emot en utredning från Susanne Eberstein. Foto: Claudio Bresciani/TT

Ny myndighet för ungdomskriminalitet föreslås

Uppdaterad
Publicerad

För att hjälpa barn och unga som riskerar att hamna i kriminalitet föreslås en ny myndighet, Myndigheten mot ungdomskriminalitet.

Inspiration till myndigheten har hämtats från Danmark där det 2019 infördes så kallade ungdomskriminalitetsnämnder.

Nu har en utredning tittat på hur ett liknande system skulle kunna införas i Sverige.

En skillnad i förslaget jämfört med Danmark är att det ska räcka med en risk för att barnet far illa eller ska begå ett brott av allvarlig karaktär, i Danmark krävs en konkret misstanke. Anmälan ska göras av polisen.

– Det här är en skyddslagstiftning. Det ska ses som ett skydd, med både skyldigheter och rättigheter för barn och unga, säger utredaren Susanne Eberstein.

Barn och vårdnadshavare ska efter en anmälan kallas till möte med en regional nämnd där en handlingsplan upprättas.

– Det handlar både om krav och insatser. Kravet kan vara att barnet går i skolan eller deltar i fritidsaktiviteter, insatserna kan till exempel vara extrahjälp i skolan, säger Eberstein.

Hon räknar med att det rör sig om mellan 1 500 och 2 000 unga som kan bli aktuella för insatser. Utredningen föreslår ingen undre åldersgräns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.