En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-05-20 21:18

SPORT

Joselu hjälte när Real Madrid vände dramatisk CL-semi

Inbytte Joselu avgör med sitt andra mål.

Han hoppade in i den 81:a minuten och vände semifinalen hemma mot Bayern München – inom loppet av tre minuter.

Joselu sköt Real Madrid till Champions League-final med sina två sena mål mot den tyska storklubben i 2–1-segern (4–3 sammanlagt).

Många gånger har det sett ut som att vi varit döda och begravda, men vi har mentaliteten att aldrig ge upp, säger Real Madrid-stjärnan Jude Bellingham till TNT Sports enligt nyhetsbyrån AFP.

Kanadensaren Alphonso Davies byttes in redan i den 27:e minuten när Bayern Münchens Serge Gnabry tvingades avbryta bortareturen mot Real Madrid i semifinalen av Champions League.

23-åringen såg länge ut att ha skickat den tyska giganten till final i turneringen. I den 68:e minuten satte han ledningsmålet bakom Andrij Lunin i hemmamålet på Santiago Bernabéu. Målet var Davies första Champions League-mål i karriären.

Där och då var det upplagt för en heltysk final på Wembley i London lördagen den 1 juni. Under tisdagskvällen hade Borussia Dortmund slagit ut Paris Saint-Germain i sin semifinal.

En annan inhoppare skulle dock rycka finalplatsen ur händerna på Bayern München-spelarnas händer. Den 34-årige spanjoren Joselu byttes in i den 81:a minuten – sju minuter senare hade han kvitterat.

Tyskarnas veteranmålvakt Manuel Neuer hade varit en gigant mellan stolparna hela matchen, men när det ständiga hotet Vinícius Júnior (tvåmålsskytt i 2–2-matchen i München förra veckan) avlossade från distans lämnade 38-åringen en retur. En lös boll som Joselu skickade in i mål.

En förlängning såg ut att vänta, men Joselu var inte klar för kvällen. I den första tilläggsminuten satte han även segermålet och skickade Real Madrid till Champions League-final. Ett mål som godkändes efter en VAR-granskning av en misstänkt offside på framspelaren Antonio Rüdiger.

– Vi ledde, men med tio minuter kvar mot ett lag som detta måste du vara påkopplad. Ett par misstag och du blir straffad, och det var vad som hände, säger Alphonso Davies till Viaplay.

Engelsmannen Harry Kane lämnade inför säsongen Tottenham för Bayern München i ett försök att vinna sin första klubblagstitel i karriären. Där har 30-åringen personligen levererat – inför semifinalreturen mot Real Madrid hade han svarat för 44 mål på lika många matcher.

Något mål i den 45:e matchen för säsongen blev det dock inte och Kane får vänta på sin första titel. Champions League var Bayern Münchens sista chans till att vinna något denna säsong. Redan i mitten av april säkrade Bayer Leverkusen Bundesligatiteln – efter att Bayern München vunnit ligan elva säsonger i rad.

Mesta mästarna Real Madrid kan nu vinna sin 15:e titel i turneringen och den sjätte på de elva senaste säsongerna. Borussia Dortmund vann Champions League 1997 och var i final 2013. Då förlorade laget mot Bayern München med 1–2 på just Wembley.