Gå direkt till sidans innehåll

Övergångsställe målat i Palestinas färger

Ett övergångställe på Möllan i Malmö har målats i Palestinas färger. 

– Eurovision tillåter inte Palestinas flagga inne i arenan, men de kan inte bestämma över hur det ser ut på Malmös gator och torg, säger Olivia Linander från organisationen Skiftet.

Det kan å andra sidan polisen.

– Det är inte tillåtet, säger Filip Annas, vid polisen region syd. 

Olivia Linander var en av de som målade under natten.
Foto: Beatrice Almhagen
Övergångsstället i Palestinas färger.
Foto: Beatrice Almhagen

Inför dagens Eurovisiontävling, semifinal två då Israels bidrag framförs, har ett övergångsställe på Möllevångstorget i centrala Malmö målats om i Palestinas färger. 

Mellan de vita strecken har rött, svart och grönt målats. 

Bakom aktionen står Skiftet. Aktivisten Olivia Linander, 32, är en av dem som under natten målat. 

– För oss är det viktigt att det framgår att de allra flesta inte vill se Israel i Eurovision och vi vill påminna om att landet står anklagat för folkmord och krigsbrott, säger hon. 

Hon tycker det är fegt av EBU, som arrangerar tävlingen, att inte porta Israel så länge kriget pågår. Att Eurovision ska vara en icke-politisk sångtävling tycker hon är ett dåligt argument. 

– Det finns inget som är opolitiskt. 

Olivia Linander har tidigare genomfört en uppmärksammad aktion. Hon och hennes kollega Bea Almhagen blev i februari utkastade från Melodifestivalen när de iklädda vattenmelondräkter visat upp en banderoll med texten ”Glöm inte Gazas barn” i direktsändning. Vattenmelonen har kommit att bli en symbol för Palestina. 

Kan röra sig om skadegörelse

Att måla övergångsstället tog 15 minuter. Det är förbjudet att förändra vägmarkeringar och enligt polisen Filip Annas kan det handla om skadegörelse. 

– Nu har vi inte fått in det här som ett ärende, men rent hypotetiskt skulle det kunna falla under kategorin skadegörelse, säger han. 

– Det är inte tillåtet att förändra vägmarkeringar. Kommunen kommer att behöva återställa det, fortsätter han. 

Malmö stad skriver på mejl att de ser aktionen som vandalisering och kommer att tvätta bort det omgående. De kommer även att göra en polisanmälan. 

Men att ett lagbrott eventuellt har begåtts ser inte Olivia Linander som ett problem. 

– När människor är engagerade så händer det att folk begår lagbrott och vi vill med den här aktionen verkligen visa människors engagemang. Vi kommer göra det som krävs för att få till ett eldupphör och lyfta den här frågan, säger hon.  

Skiftet kräver ett omedelbart eldupphör i Gaza.