Samlade in pengar – byggde eget barnsjukhus

TT-AFP

Publicerad 2024-05-09 12.00

Ildiz Ivan och hennes ettårige son Eric, som behandlas för neuroblastom (cancer i nervvävnaden). Båda trivs på Bukarests nya gräsrotsfinansierade barncancersjukhus.

Å ena sidan en modern, hoppingivande barncancerklinik. Å andra sidan en örfil gentemot de politiker som inte agerar för att skapa bättre sjukvård.

I Rumäniens huvudstad Bukarest har ett gräsrotsfinansierat barncancersjukhus slagit upp portarna.

Den stora, ljusa byggnaden har modern utrustning, lekrum, en bio och plats för 140 inneliggande patienter. Den står i bjärt kontrast mot den grå anläggningen intill, det gamla sjukhuset där cancersjuka barn tidigare fick vård.

Inte mindre än 350 000 privatpersoner och 8 000 bolag har bidragit till de 610 miljoner kronor bygget kostade, i ett insamlingsinitiativ lett av organisationen Give Life (Ge liv). En ansenlig del av budgeten, 230 miljoner kronor, kommer från småbidrag på några euro som lämnats via sms.

– Rumäner behöver något att tro på, säger Oana Gheorghiu som grundat Give Live.

Organisationen är inriktad på att skapa bättre infrastruktur för hälsovård. Tanken på ett barncancersjukhus föddes när Gheorghiu och hennes medgrundare Carmen Uscatu såg cancersjuka små och deras familjer köa utanför det gamla sjukhusets enda toalett.

Rumänien är det land i EU som lägger minst pengar per capita på hälso- och sjukvård, enligt statistik från Eurostat. De flesta sjukhusen där byggdes före 1970 och har omodern utrustning.

Det nya sjukhuset har donerats till staten.