Dagens PS

Fler budgivningar driver upp bostadspriserna

Fler budgivningar driver upp bostadspriser
Högsta tillåtna hastighet 30 km/h – men på bostadsmarknaden börjar det ta fart när fler budgivningar nu driver priserna uppåt. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 10 maj 2024Publicerad: 09 maj 2024

Ökad aktivitet och budgivningar driver bostadspriserna. Det kommer att öka i takt med positiva signaler från Riksbanken, säger analytiker.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En ökad aktivitet och stigande bostadspriser präglar april månad, drivet av fler budgivningar och prisökningar på flera håll i landet.

Det skriver Svensk fastighetsförmedling i en kommentar till färsk statistik.

”Det finns fortsatt utmaningar för spekulanter som behöver få ihop ekonomin innan de kan agera på marknaden. Riksbankens positiva signaler och förväntningar om kommande räntesänkningar ger dock hopp om fortsatt återhämtning för bostadsmarknaden”, är den sammanfattande bedömningen.

1,5 procent i Stockholm

När det gäller bostadsrätter har priserna på riksnivå stigit 1,5 procent det senaste månaden och ligger nu på ett medelpris på 44 465 kronor per kvadratmeter.
Störst prisökning av storstäderna har Göteborg med 2,3 procent medan Stockholm redovisar 1,5 procent och centrala Malmö 0,3 procent.

För villor är prisstegringen den senaste månaden 0,9 procent och medelpriset 3 929 000 kronor.

”Fler budgivningar”

”Priserna stiger något i april, främst drivet av att det nu börjar bli fler budgivningar, vilket inte varit fallet under lång tid. Men fortsatt är det många av de spekulanter som rör sig på marknaden som inte kan agera och köpa, även om de vill och behöver, då de först måste hinna sälja sitt nuvarande boende för att få ihop ekonomin”, kommenterar Erik Wikander som är vice vd hos Svensk fastighetsförmedling.

”Det är en knut som tar lite tid och måste lösas innan marknaden fullt ut fungerar normalt igen”, tillägger han.

Bostadsrätter driver på

”Vi har nu de senaste tre månaderna sett att prisökningarna har spridit sig från Stockholms innerstad, till många fler orter i Sverige, där den allra starkaste ökningen är för bostadsrätter i Göteborg. Även om priserna ökar brett för villor, så är det bostadsrätter som sticker ut som drivare i prisuppgången”, konstaterar Wikander.

ANNONS

”Naturlig utveckling”

Det är, i huvudsak, en naturlig utveckling menar Svensk fastighetsförmedlings vice vd.

”April fortsätter att visa samma tendenser på bostadsmarknaden som vi sett de senaste månaderna med en ökad aktivitet med fler affärer än motsvarande månad föregående år, och stigande bostadspriser. Att vi ser en ökad aktivitet är naturligt efter en bostadsmarknad i limbo de senaste 24 månaderna, där många inte vågat byta bostad trots förändrade livssituationer”, anser Erik Wikander.

Läs mer:

Trenden: Nu säljs bostäder snabbare. Dagens PS

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS