Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-05-18 18:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/polisen-borde-stansa-alla-gamla-pass/

INSÄNDARE

Insändare. Polisen borde stansa alla gamla pass

Med tanke på att många gamla pass fortfarande har giltighetstid kvar är det märkligt att polisanställda slänger dem ostansade i en stor papperskorg, anser insändarskribenten.
Foto: Magnus Hallgren

INSÄNDARE. Med tanke på den svarta marknaden borde det vara rutin att direkt destruera varje pass som kommer i retur. Polisen borde därför stansa alla gamla pass, skriver Margareta Lundberg.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Ansökte om nytt pass och hämtade häromdagen ut det nya. Vid disken fick jag frågan om jag ville behålla det gamla eller lämna in det.

”Jag behöver inte det gamla längre”, sade jag, och mannen bakom disken tog mitt pass och slängde det i en stor papperskorg.

Jag frågade om de inte längre stansar hål i gamla pass och fick svaret att om jag tar med mig det gamla passet så slår de hål, annars lämnas det till förbränning.

”Då vill jag ha tillbaka mitt gamla pass, det är giltigt fram tills i höst.” Jag hade på tungan att fråga hur mycket man får för ett pass på svarta marknaden, men jag tog mina bägge pass och höll tyst.

Skämdes bara lite över min misstänksamhet, men undrar ändå över polisens rutiner. Stansen stod precis bredvid disken. Rutin borde vara att direkt destruera varje pass som kommer i retur.

Mer om insändare: Så skriver du på insändare och svar

Fler insändare: dn.se/insandare

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 1
Foto: Magnus Hallgren