Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-05-18 16:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/lat-foreningarnas-medlemmar-bestamma-om-vi-ska-infora-var/

INSÄNDARE

Insändare. Låt föreningarnas medlemmar bestämma om vi ska införa VAR

Banderoll av Malmö FF-supportrar under cupfinalen mot Djurgården i Malmö den 1 maj. Svenska klubbmatcher avgörs till skillnad från dew flesta andra europeiska länder utan videodomarsystemet VAR (Video assistant referee).
Foto: Andreas Hillergren/TT

INSÄNDARE. Föreningsdemokrati fungerar precis som annan demokrati, även om inte alla medlemmar röstar. Låt en majoritet av föreningarnas medlemmar bestämma om vi ska införa VAR i svensk fotboll, skriver Mattias Lundkvist, medlem i allsvenska IFK Göteborg.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

I Sverige har vi demokrati. Val hålls vart fjärde år.

Valdeltagandet ligger på omkring 85 procent – det är så många som vill vara med och påverka vilken riktning Sverige ska gå i. Vill man påverka Sveriges riktning mer än genom bara att rösta kan man gå med i politiska partier, skriva motioner till partistämmor, demonstrera och på annat sätt påverka opinionen.

I svensk fotboll har vi föreningsdemokrati. Den fungerar så att föreningarna själva har makt att påverka vilken riktning fotbollen i Sverige ska gå.

Varje år har föreningarna årsmöten. I min förening IFK Göteborg var det på senaste årsmötet 527 närvarande. Det är långt färre än 85 procent av de som hejar på Blåvitt. Men, likväl, vem som helst kan bli medlem och rösta på årsmötet. Vill man på annat sätt påverka föreningen och fotbollens framtid kan man engagera sig på andra sätt – man kan demonstrera, sprida opinion på sociala medier eller rent utav uppmana till bojkott.

I mångt och mycket fungerar fotbollen på samma sätt som samhället i stort – med demokratiska principer som grund. Johan Croneman skriver i DN (4/5) att ”alla som ser på fotboll borde bli lyssnade på i VAR-frågan”. Även Sveriges alla medborgare borde bli lyssnade på i hur Sverige framtid ska formas. Men på liknande sätt som de drygt 15 procent som valde att avstå från att påverka Sveriges framtid genom att inte rösta, har de som inte valt att engagera sig i fotbollens föreningsdemokrati valt att avstå från att påverka VAR-frågan.

Föreningarna består av sina medlemmar. Att, som Croneman gör, hävda att vi som engagerar oss och röstat på årsmöten tar våra föreningar som gisslan är bisarrt. Det är en insinuation om att den demokratiska processen inte är den rätta och i grund och botten en avsaknad av respekt för demokratins principer. AIK:s supporterföreningars bojkott av matchen mot Brommapojkarna (BP) handlade lika mycket om BP:s representants uttalande om detta, som om sakfrågan VAR.

BP:s styrelseledamot, tillika representant på Stockholms fotbollförbunds årsmöte, Ola Danhard sade under mötet att ”det inte är föreningarna, utan medlemmarna som är emot VAR”. Det är som att en politiker skulle hävda att ”det inte är Sverige, utan medborgarna i Sverige, som vill att Sverige ska vara med i EU” under ett möte i Bryssel. En förenings medlemmar är föreningen, på samma sätt som medborgarna i Sverige är Sverige.

Att AIK:s supportföreningar gick ut och uppmanade till bojkott mot BP efter Danhards uttalande är inte helt olikt uppmaningen från vissa att bojkotta Eurovision – i ett demokratiskt system finns det mängder av sätt att försöka påverka opinionen på. Det stod fritt för vem som helst av AIK:s supportrar att trots uppmaningen gå på matchen. Likaså står det fritt för vem som helst att titta på Eurovision.

På samma sätt som en demokrati består av individer och grupper med mängder av olika åsikter har även supportrörelsen en inne­boende pluralism. IFK Göteborgs supportföreningar valde att inte bojkotta bortamatchen mot BP och i förra veckan fick jag njuta av att se klubben bli framhejade till tre poäng på ett soligt Grimsta IP.

Fotbollen må inte vara i världsklass, men supporterskapet, kamratskapet och läktarkulturen är. Det skulle vi inte att ha utan vår föreningsdemokrati.

Låt oss ta vara på det som faktiskt är i världsklass inom svensk fotboll. Låt oss inte införa VAR – tills den dag då vår unika föreningsdemokrati beslutar något annat.

Mer om insändare: Så skriver du på insändare och svar

Fler insändare: dn.se/insandare

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 1
Foto: Andreas Hillergren/TT