Hon får plats i V:s partitopp trots petning

TT

Publicerad 2024-05-09 20.57

Lorena Delgado Varas under Vänsterpartiets kongress i Jönköping.

Riksdagsledamoten Lorena Delgado Varas petades ur Vänsterpartiets styrelse för att hon inte betalt partiskatten. Men kongressen gick emot valberedningen och gav henne en plats.

En orsak till petningen var att Lorena Delgado Varas under tre månader kommit efter med inbetalningen av den så kallade partiskatten. Enligt valberedningen är betald skatt en förutsättning för att vara valbar.

Men när V-kongressen i Jönköping gick till beslut på torsdagskvällen gick ombud efter ombud upp i talarstolen för att plädera för Lorena Delgado Varas, i protest mot valberedningens strikta syn.

Delgado Varas uppmärksammades även nyligen när hon bar palestinasjal i riksdagens kammare, trots flera tillsägelser från talmannen att det strider mot ordningsreglerna.

V:s system med partiskatt innebär att riksdagsledamöter, EU-parlamentariker, kommunalråd och andra förtroendevalda uppmanas att betala in en del av arvodet till partiet. I praktiken kan de behålla runt 35 000 kronor i månaden efter skatt. Tanken är att V:s politiker ska leva som vanligt folk.

Men systemet är ifrågasatt och senare under kongressen kommer frågan att debatteras.

Övriga ledamöter som valdes in i partistyrelsen var enligt valberedningens förslag.