Gå direkt till sidans innehåll
Hockey-VM
Adam Johansson

93 oförståeliga minuter – vad var det som hände, Tre Kronor?

19.39: Tre Kronor anmäler 20 spelare till VM i Tjeckien.

21.12: Tre Kronor stänger VM-truppen genom att registrera samtliga 25 spelare.

Vad var det som hände i Ostrava i kväll?

Svergies förbundskapten Sam Hallam.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
William Nylander kommer inte till VM.
Foto: CHRIS YOUNG / AP TT NYHETSBYRÅN

93 minuter tog det från att Tre Kronor skickat i väg pressmeddelandet om att 20 spelare skulle få chansen i premiären mot USA till att hela VM-truppen blev anmäld i ett svep. 

Vad jag kan minnas har det aldrig tidigare hänt att Tre Kronor spikat sitt slutgiltiga lag innan turneringen ens dragit i gång. 

Det är både lätt och svårt att förstå sig på. 

Undra vad som egentligen pågick mellan 19.39 och 21.12 den här kvällen då svensk media fick två vitt skilda besked i en Whats App-grupp skapad av förbundet. 

Först fanns fem platser öppna. Sedan inte en enda. 

Kan William Nylander eller hans representanter ha ringt ett samtal där runt 20.30-tiden och meddelat sitt slutgiltiga besked, att han inte kommer den här gången?

Eller gjorde förbundet en tvärvändning när de insåg att det här laget redan innehåller alla komponenter för att gå hela vägen? 

Det var i alla fall märkligt snabba kast ett dygn innan VM-premiären.

Vill undvika en liknande rapportering igen

Jag har däremot inga problem med att förstå varför Tre Kronors ledning väljer att låsa in den här 25-mannatruppen, som nu är på plats i Ostrava.

Ifjol rådde William Nylander-hysteri runt hans vara eller icke vara i landslaget och gissningsvis vill förbundet undvika en liknande rapportering igen. 

Nu vet spelare, likväl som ledare, vilka killar som ska ta hem Sveriges första guld sedan 2018. Det skänker en trygghet till gruppen, ansvaret faller nu på deras axlar och de kan inte räddas av någon Messias från Stanley Cup-slutspelet. 

Om det ens finns någon sådan spelare kvar i Nordamerika. Flera av de bästa svenskarna är redan på plats i Tjeckien.

Visst vore Mika Zibanejad ett fint tillskott, men hans New York Rangers leder med 2-0 i matcher mot Carolina och om inte Rangers avancerar vidare kommer den serien bli åtminstone sex matcher lång.

Mattias Ekholm, Gustav Forsling och Hampus Lindholm skulle självklart göra Sveriges backsida, som är bäst i turneringen, ännu bättre – men Tre Kronors styrka finns redan i det bakre ledet. 

Elias Pettersson ska enligt uppgifter spela småskadad, och skulle därför mest troligt aldrig tackat ja ändå. 

Allt detta gör Tre Kronors beslut mer lättbegripligt, det här är trots allt det bästa svenska VM-laget på sex-sju år. Kanske ett av de främsta på hela 2000-talet – åtminstone på papperet. 

Tack vare förbundets tidiga besked vet nu vet alla – laget, media och svenska folket – vilka 25 spelare som får äran att bära Sveriges färger under VM, och jag förstår både tidpunkten och vägvalet fullt ut. 

Även fast det blev smått förvirrande ett tag där under torsdagskvällen. 

* * *

Lyssna på Hockeypuls specialavsnitt från VM. Sveriges lag djupanalyseras i första avsnittet:

00:00 / 00:00

Ljudklippet gick inte att spela upp

Försök igen senare