Gå direkt till sidans innehåll
IFK Göteborg

”Vet inte om det är mitt jobb att försvara honom”

Malick Yalcouyé, 18, är en av allsvenskans hetaste spelare, men Henrik Rydström säger sig inte ha en susning om vem det är. 

Blåvitts tränare Jens Askou väljer att ta Malmö FF-kollegan i försvar med en liten blinkning. 

– Han har väl sex analytiker som har koll på motståndarna..., säger dansken. 

Henrik Rydström.
Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån
Jens Askou.
Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån
Malick Yalcouyé har ett femårskontrakt med IFK Göteborg.
Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

På måndag är det dags för klassikermöte på Gamla Ullevi då IFK Göteborg och Malmö FF ställs mot varandra.

Hemmalaget har inlett säsongen svagt och har bara sju poäng på lika många matcher, men det stora glädjeämnet så här långt för Blåvitts del är kometen Malick Yalcouyé som i vintras anslöt från akademin Asec Mimosas i Elfenbenskusten. 

Den oerhört löpstarke mittfältaren, som har ett femårskontrakt, har tagit allsvenskan med storm och är en av seriens stora snackisar så här långt. Expressen har tidigare rapporterat att Liverpool varit på plats och scoutat den unga maliern. 

– Intresset är väldigt stort. Jag tror aldrig jag har sett en 18-åring dominera i allsvenskan som Malick gör. Det känns som att han hela tiden har en nivå till i kroppen och bara blir bättre vecka för vecka. Jag är enormt tacksam över att få vara nära honom under den här tiden av hans karriär, säger IFK Göteborgs tekniske direktör Ola Larsson. 

Såg ut som ett frågetecken

Men uppmärksamheten kring jättetalangen verkart helt ha gått Malmö FF-tränaren Henrik Rydström förbi. När han efter onsdagsträningen fick frågor om Malick Yalcouyé såg han enligt Aftonbladet ut som ”ett levande frågetecken”. 

– Vem? svarade Rydström och när tidningens utsände undrade om han kunde se Yalcouyé framför sig blev svaret nej. 

– Jag kan knappt namnet på några spelare. Fråga mina spelare vad jag kallar motståndare för. Jag har hittepå-namn, fortsatte han. 

På frågan om hajpen kring 18-åringen är rimlig svarade han Aftonbladet: 

– Jag har faktiskt inte... vi börjar med Blåvitt i dag. När jag tittar på motståndarna tittar jag nästan alltid med ”tactical cam”. Klart jag vet vem Gustav Svensson är. Det är Gustav jag kan (skratt). Sedan ger vi våra spelare detaljerad info om de spelare som de ställs mot.

”Inte mitt jobb försvara honom men...”

IFK Göteborgs tränare Jens Askou tar Henrik Rydströms bristande namnkunskap med ro. 

– Jag vet vem Malick Yalcouyé är, det är väl det viktigaste? säger dansken glatt och fortsätter: 

– Jag vet inte om det är mitt jobb att försvara honom (Rydström), men det som man kan förstå är att Malmö har haft många matcher och att de kanske inte helt ännu har tittat grundligt på IFK Göteborg. 

Kan du alla spelare i Malmö FF?

– Nja, jag kan väl inte alla, men jag vet om de flesta, speciellt de som har spelat. Men han har väl också sex analytiker som har koll på motståndarna. Eller hur? säger Jens Askou med ett leende apropå MFF:s väl tilltagna ledarstab.