Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-05-13 16:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/32-ar-senast-polen-nasta-for-tre-kronor-i-vm/

SPORT

32 år sedan sist – Polen nästa för Tre Kronor i VM

Efter 5–2 mot USA i VM-premiären väntar beskedligare motstånd för Tre Kronor i form av Polen.
Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Sverige fick en drömstart på ishockey-VM i en tuff premiär.

Nästa motståndare väntas däremot bli en munsbit.

Här är tre punkter inför Tre Kronor–Polen.

• Första mötet på 32 år

Vad har Victor Hedman, Erik Karlsson, Tim Heed, Marcus Sörensen och Marcus Johansson gemensamt? Dessa är de enda i den svenska VM-truppen som var födda när Tre Kronor senast spelade en VM-match mot Polen.

28 april 1992 var sist det begav sig – även då i Tjeckien – då Arto Blomsten och en ung Peter Forsberg med två mål var hade lekstuga i det som slutade med en svensk 7–0-kross.

Polen gör sitt första A-VM på 22 år och det kunde ha börjat sämre i återkomsten. I öppningsmatchen mot förra årets bronsmedaljör Lettland blev det en hedersam förlust med 4–5 i sudden.

För att slå Sverige på söndagskvällen lär dock Polen behöva komma upp i (nästan) samma höjder som när Sovjet besegrades med 6–4 i en av hockeyhistoriens största skrällar någonsin 1976.

Senast Sverige mötte Polen var också på tjeckisk mark. Peter Forsberg och Arto Blomsten gjorde två mål var i 7–0-segern i VM 1992.
Foto: Bildbyrån

• Samuel Erssons tur mellan stolparna?

Kampen om förstaspaden har stått mellan Minnesota Wilds Filip Gustavsson och Philadelphia Flyers Samuel Ersson – men frågan är om det i nuläget inte är fördel den förstnämnda.

Gustavsson höll nollan i genrepet mot Tjeckien för en vecka sedan och fick förtroendet i den tuffa VM-premiären mot USA där han räddade 28 av 30 skott i 5–2-segern.

När det betydligt mindre skräckinjagande motståndet Polen står på andra sidan är frågan om Sam Hallam väljer att ge Samuel Ersson chansen att visa upp sig.

Samuel Ersson vaktade båsdörren mot USA senast.
Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

• Polen början på transportsträcka?

Den på pappret svåraste motståndaren i grupp B är avklarad och 5–2-segern mot USA kan bli mycket värdefull i kampen om förstaplatsen som förhoppningsvis ska ge en fördelaktig kvartsfinalmotståndare.

Men Tre Kronor gör nog bäst i att bibehålla skärpan och inte se resten av gruppspelet som någon transportsträcka. Kvar att möta finns bland andra förra årets VM-tvåa Tyskland, den historiska bronsmedaljören Lettland – som slog ut Sverige i kvartsfinalen och lär väcka otrevliga minnen till liv hos den då nytillträdda förbundskapten Sam Hallam – och Slovakien.

Polen lär dock inte bli något annat än en munsbit för Rasmus Dahlin, Erik Karlsson, Joel Eriksson Ek & Co.

Läs mer:

Guide till hockey-VM: Svenska truppen, tv-tider och vägen till medaljer

Favoriter, utmanare och slagpåsar – här är alla 16 lag i hockey-VM

Malin Fransson: Värmlänningen kommer att bli den stora publikfavoriten

Ämnen i artikeln

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 3
Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån
Bild 2 av 3
Foto: Bildbyrån
Bild 3 av 3
Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån