Gå direkt till sidans innehåll
Allsvenskan

Experternas kritik: ”Amatörer som sitter och bestämmer”

Alexander Axén och Nordin Gerzic sågade disciplinnämnden och kallade nämden för ”amatörer”.

Nu svarar ordförande Kristin Persson.

– Jag tycker vi har en bred kompetens inom nämnden, säger hon.

Situationen i matchen mellan Elfsborg och Sirius.
Foto: Discovery
Alexander Axén.
Foto: Discovery
Nordin Gerzic.
Foto: Discovery

Elfsborg Terry Yegbe stängdes av i totalt fyra matcher efter mötet med Sirus. Han fick först rött kort för en armbåge och blev automatiskt avstängd i matchen därefter.

Disciplinnämnden stängde senare av honom i ytterligare tre matcher för att ha skallat en Sirius-spelare.

I beslutet från disciplinnämnden framkommer det att tre av sju i nämnden inte höll med om beslutet.

När Alexander Axén får frågan om sin syn på disciplinnämndens arbete med tanke på den senaste avstängningen går han i gång i Discoverys studio.

– Att vi inte har en professionell liga som låter amatörer som sitter och bestämmer vilka matcher det ska vara. För en skallning är allvarligt när man gör det, men det jag tycker framför allt är att det tar för lång tid och att man inte använder rätt material. Det blir inget bra som sitter och ska döma som egentligen inte har gjort någonting med fotbollen. Jag är väldigt kritisk mot disciplinnämnden, säger han.

Nordin: ”Ledsen att säga det – amatörer”

Den före detta tränaren tycker att besluten tar för lång tid.

– Det är amatörmässigt. Jag tycker att disciplinnämnden ska träffas måndagskväll eller tisdagsmorgon och gå igenom hela omgången och allt material man kan, sen kommer domen. Nu ska det väntas till torsdagar och ibland kan det inte öppnas pdf-filer för de har inte rätt dator, för mig blir det lekstuga. Jag har pratat om det här i massor med år.

– Om tre av sju tycker det där är för hårt straff är det något som inte stämmer.

Kollegan Nordin Gerzic stämmer in.

– Jag är ledsen att säga det, men Axén har rätt i det här fallet. Det är amatörer som sköter en så pass viktig grej som kan avgöra väldigt mycket. Det sköts på ett jäkligt dåligt sätt, jag är ledsen att säga det, säger han.

Disciplinnämndens ordförande Kristin Persson har tagit del av kritiken.

– Det är bara att konstatera att beslut från domstol och andra nämnder väcker känslor, och även inom fotbollen där det finns ett stort engagemang, säger hon.

Svarar nu på kritiken

Kristin Persson förklarar att hanteringen av fall inom elitfotbollen skiljer sig från breddfotbollen, och menar att besluten meddelas flera dagar innan berörd match.

– Beslutet ska komma innan första matchen efter den automatiska avstängningen. Vår målsättning är att beslutet ska komma ett par dagar innan den matchen, säger hon.

Kritiken kring att nämnden inte har rätt teknik känner hon inte igen sig i.

– När det gäller filmklipp har det under min tid i nämnden, jag har varit med sen 2015, kan jag inte komma ihåg att vi haft strul med filmklippen när det gäller elitfotbollen. Däremot kan det undantagsvis vara så om man tittar neråt i divisionerna och får en länk till en ett klipp, kan det ibland vara så att den inte funkar. Då upplyser vi den som skickat in den.

– Jag kan inte komma ihåg att vi har haft den problematiken i elitfotbollen.

Vad tänker du kring att de rakt ut kallar ni som sitter i disciplinnämnden för amatörer?

– Jag tänker att vi är valda under förbundsmötet och vi har en blandning av folk med erfarenhet från elitverksamhet, breddfotboll, jurister, några med erfarenhet som domare. Jag tycker vi har en bred kompetens inom nämnden.


Disciplinnämndens behandling av avstängningar

Kristin Persson, ordförande, om hur disciplinnämnden arbetar vid en avstängning:


– Vår prövning utgår från Riksidrottsförbundets stadgar och vårt beslut utgår från det material vi får in. Då får det ofta till så att efter det blivit en grov utvisning så lämnar domaren en rapport och när det gäller elitfotbollen får vi också ett filmklipp. Det skickar vi sen till den som blivit utvisad som får yttra sig om det, och sen ska domaren ha möjlighet att se yttrandet.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.