Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-05-13 19:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/ska-halla-i-minst-100-ar-till-stor-renovering-ska-gora-slitna-stadsbiblioteket-till-oas-for-barn/

KULTUR

”Ska hålla i minst 100 år till” – stor renovering ska göra slitna Stadsbiblioteket till oas för barn

Sagorummet höll på att förfalla, säger kulturborgarrådet Torun Boucher och visar upp den restaurerade målningen.
Foto: My Matson

Från sorteringsrum till stor barnavdelning. När anrika Stadsbiblioteket i Stockholm öppnar efter den omfattande renoveringen utlovas en barnvänlig miljö.

– Biblioteket har funnits i 100 år och det ska hålla i minst 100 år till, säger kulturborgarrådet Torun Boucher (V).

Det är med höjda mobilkameror som besökarna stegar in i Stockholms stadsbiblioteks vackraste sal – Rotundan – som mäter 24 meter i takhöjd. I rader står böcker i olika färgtoner uppradade, men inte så länge till. Den 20 juni stänger Stadsbiblioteket vid Odenplan inför en den stora treåriga renoveringen.

Det är inte bara frågan om en renovering, utan också en verksamhetsutveckling, förklarar kulturborgarrådet och vänsterpartisten Torun Boucher.

– Jag minns hur knäpptyst det var när jag som barn besökte biblioteket med mamma. I dag är förväntningarna helt andra och biblioteket måste rustas för en ny tid.

”Förr var boken i centrum och bibliotekarien kung. Nu är det annorlunda, kunden är viktigare och en ödmjukhet har följt med det”, säger Martin Hafström. Här står han tillsammans med kulturborgarrådet Torun Boucher och enhetschef Cecilia Svanberg.
Foto: My Matson

Hon och personalen målar upp en bild av ett bibliotek där sociala ytor och tysta platser varvas om varandra. Det ska byggas fler toaletter, mera plats för barnvagnar och antalet scener som kan användas för till exempel författarsamtal, fri åsiktsbildning och film ökar från tre till fem. Även kaféet flyttas.

– Biblioteket har funnits i 100 år och det ska hålla i minst 100 år till, säger Boucher och betonar folkbibliotekens viktiga demokratiska roll i samhället.

Förra året hade biblioteken i Stockholm 4,5 miljoner besökare.

Ungefär 25 procent av stadsbibliotekens besök och lån sker vid Stadsbiblioteket.
Foto: My Matson

En av de största förändringarna som följer renoveringen är att barnen ställs i främsta rummet. I dag finns det bara en barn- och ungdomsavdelning men i framtiden ska den endast vara tillägnad barn i åldern 7–13 år.

De äldre ungdomarna flyttar upp till facksal 3, ett tillbygge från 30-talet, som ska göras om för att bättre passa sin nya målgrupp. Här tar man lärdom från andra bibliotek för att öka tryggheten – bland annat genom att hålla insynen god.

De allra yngsta stockholmarna som är under 7 år får å sin sida en helt ny avdelning – Barnens rotunda – i det utrymme där boksorteringsroboten nu finns. Den ligger i våningen under Rotundan.

– Tanken är att det ska finnas ytor för läsning, lek och ett multirum för skapande, säger Cecilia Svanberg, enhetschef på Stadsbibliotek.

Många tävlar om de ungas uppmärksamhet. På sociala medier och med hjälp av aktiviteter och läseklubbar försöker biblioteken fånga de ungas intresse, säger enhetschef Cecilia Svanberg.
Foto: My Matson

Sorteringsverksamheten flyttar en våning ner. Hur mycket ombygget kommer kosta är oklart. Upphandlingen pågår och av affärsmässiga skäl är kostnadskalkylen sekretessbelagd, säger Boucher.

Kulturnämnden och Fastighetsnämnden ska ta ställning till planerna i maj. Därefter återstår beslut i Kommunfullmäktige som enligt planerna sker i början av september.

När renoveringen väl inleds är det en 24 år lång process och önskan om att renovera den Gunnar Asplunds-ritade bygganden som når sin kulmen. Kostnaderna har fått politiker att skjuta upp renoveringen samtidigt som byggnadens skick försämrats.

2019 beslutade kommunfullmäktige att satsa 260 miljoner kronor på upprustningen av biblioteket och basarerna, men svällde till 300 miljoner på grund av byggnadens skick. De första underhållsarbetena påbörjades 2020.

– Den tekniska utrustningen livslängd var slut för nästan allt, säger Boucher.

Renoveringen väntas stå klar under andra halvan av år 2027, lagom till 100 årsfirandet år 2028.

Stadsbiblioteket är Sveriges största folkbibliotek. Den ikoniska byggnaden invigdes den 30 mars 1928.
Foto: My Matson

Stockholms stadsbibliotek

Stadsbiblioteket är ritat av arkitekt Gunnar Asplund och representerar den nordiska 20-talsarkitekturen med nyantika och klassicistiska inslag.

Byggnaden invigdes den 30 mars 1928 och är ett populärt turistmål. Den fick status som byggnadsminne år 2017.

Stadsbiblioteket är ett av Stockholms stadsbiblioteks 39 folkbibliotek. Det är överlägset populärast, ungefär 25 procent av alla besök och lån sker vid stadsbiblioteket.

Byggnaden ligger på Sveavägen vid Odenplan.

Ämnen i artikeln

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 5
Foto: My Matson
Bild 2 av 5
Foto: My Matson
Bild 3 av 5
Foto: My Matson
Bild 4 av 5
Foto: My Matson
Bild 5 av 5
Foto: My Matson