Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-05-13 20:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/mutatalade-senatorn-gjorde-sokningar-om-priset-pa-guld/

VÄRLDEN

Mutåtalade senatorn gjorde sökningar om priset på guld

Den demokratiska senatorn Bob Mendendez står tillsammans med sin fru och en affärspartner åtalade för mutbrott. På måndagen inleds rättegången.
Foto: Jack Gruber/TT

På måndagen inleds rättegången mot den amerikanska senatorn Bob Menendez som står åtalad för att ha tagit emot guldtackor, en lyxbil och kontanter av egyptiska affärsmän.

En del av bevisningen är politikerns sökhistorik på internet, som visar att han gjort sökningar om priset på guld i anslutning till samtal med en medåtalad.

Bob Menendez från delstaten New Jersey var innan han åtalades för mutbrott förra hösten ordförande i det mäktiga utrikesutskottet i den amerikanska senaten och hade bland annat frågan om en eventuell stridsflygplansaffär med Turkiet på sitt bord. En affär som uppgavs ha en betydande roll i de svenska Natoförhandlingarna med president Erdogan i Ankara. Det posten har han tvingats bort från men han sitter alltjämt kvar som senator, trots uppmaningar om att avgå från både partikollegor och motståndare i kongressen.

Vid en husrannsakan hos den 70-åriga demokraten fann polisen hundratusentals dollar i kuvert, i kassaskåp och gömda inuti kläder. Pengar som Menendez själv hävdar att han tagit ut från banken, som säkerhet, i det fall att han skulle råka ut för en nödsituation. Man fann även två guldtackor på ett kilo vardera.

Pengar som hittades gömda i en tröja under husrannsakan hemma hos senatorn. Det är andra gången Bob Menendez åtalas för mutbrott. Förra gången, 2017, friades han i rätten.
Foto: USA:s åklagarmyndighet

Enligt åtalet har Menendez låtit sig mutas för att påverka åklagare att ”ta det lugnt med hans affärspartners” och på olika sätt hjälpa den egyptiska regeringen, enligt Politico.

I rätten behöver åklagaren kunna knyta pengarna och guldtackorna till de påstådda mutuppgörelserna. Som en del i bevisningen använder man bland annat senatorns sökhistorik på internet som visar att han gjort flera sökningar om guld i anslutning till samtal med affärsmannen Fred Daibes, som är medåtalad i fallet, och som anklagas för att ha levererat pengar och guldet till Menendez. Bland annat hittades Daibes fingeravtryck på sedlar som hittades hemma hos senatorn.

I oktober 2021, samma dag som Menendez kommit hem från ett besök i Egypten, där han bland annat åt middag med statstjänstemän, kördes han och hans fru hem från flygplatsen av Fred Daibes chaufför. Dagen efter sökte senatorn på ”Ett kilo guld, pris”.

Två guldtackor på ett kilo vardera hittades i Bob Menendez hem.
Foto: USA:s åklagarmyndighet

I januari 2022 ringde Daibes chaufför senatorns fru, Nadine Menendez, och skickade sedan ett sms med orden: ”Tack, jul i januari”. Två timmar senare ringde senatorn upp åklagaren i ett separat fall där Fred Daibes står anklagad för bedrägeri.

Skulle Bob Menendez fällas i rättegången riskerar han upp till fem års fängelse. Inför rättegången har han vägrat att svara på om han kommer avgå ifall han förklaras skyldig i domstolen.

– Jag ser fram emot att bevisa min oskuld, sade han till CNN förra veckan.

Läs mer: Mutåtalade senatorns försvar: ”Skandalösa anklagelser”

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 3
Foto: Jack Gruber/TT
Bild 2 av 3
Foto: USA:s åklagarmyndighet
Bild 3 av 3
Foto: USA:s åklagarmyndighet