Nederländernas klagomål till EBU: ”Osäker miljö”

Kritik mot miljön i ”delegationsbubblan”

Publicerad 2024-05-14 18.51

Nederländska tv-kanalen Avrotros har skickat klagomål till EBU.

De menar att det varit en ”osäker miljö” under Eurovision i Malmö arena.

Det bekräftar tv-kanalen för nu.nl.

Följ ämnen

Nederländernas Eurovision-delegation har klagat till arrangören EBU om en ”osäker miljö” på Malmö arena.

Specifikt i ”delegationsbubblan”. Det vill säga de områden i arenan där endast artisterna, deras team samt personal fick vistas.

Detta bekräftas av Avrotros, tävlande tv-kanal för Nederländerna, rapporterar tidningen nu.nl.

Två klagomål har gjorts, en gång före Joost Klein, 26, diskades från tävlingen och en efter incidenten som sedan fick honom diskad. Det första gjordes muntligen och det andra skriftligen.

Enligt Avrotros förbättrades inte miljön efter den första kritiken. Tv-kanalen vill dock inte gå in i detalj på vad det är som bidragit till en osäker miljö.

Det är oklart huruvida det andra klagomålet är kopplat till att landets artist blev diskad från tävlingen.

EBU:s svar: ”Ska undersökas”

EBU säger till Aftonbladet att de pratat med flera länders delegationer om problem och frågor som kommit upp.

”Vi har pratat med flera delegationer under evenemanget om olika frågor som hade kommit upp. EBU:s styrande organ kommer tillsammans med delegationscheferna se över de händelser som ägde rum under ESC i Malmö för att ta oss framåt i en positiv anda och för att se till att alla respekterar evenemangets värderingar”, skriver de.

”Specifika fall kommer att diskuteras av evenemangets styrande organ, Eurovision Song Contest Reference Group, som består av representanter från de deltagande sändningsbolagen, vid deras nästa möte”, skriver de vidare.

Joost Klein.

Misstänks för olaga hot

Nederländernas Joost Klein misstänks för olaga hot efter en incident som inträffade efter hans framträdande i andra semifinalen av Eurovision song contest.

Enligt Aftonbladets uppgifter är det en ung kvinnlig fotograf i produktionen som hamnat i någon typ av konfrontation med artisten.

Att en artist diskvalificeras efter att ha framträtt för tv-tittarna och precis inför finalen har aldrig någonsin hänt under de 68 år som tävlingen existerat.

Aldrig sedan Eurovision införde semifinaler har en artist eller deltagande land diskvalificerats mellan semifinal och final.

Polisen är i stort sett färdig med utredningen om olaga hot.

Enligt källuppgifter till Aftonbladet har Joost Klein erkänt gärningen i förhör.

Han ska ha blivit stressad över alla fotografer, och bett dem slutat filma. Joost menar att vissa fotografer blev väldigt närgångna.

Han blev arg och höjde armen med knytnäven och gjorde ett utfall mot en fotograf, enligt källuppgifterna. Han ska dock inte ha slagit fotografen.

ANNONS