Dagens PS

Massdöd av mindre svenska bryggerier

Det är gonatt för många svenska mindre lokala bryggerier. Två av tre gick med förlust 2023 larmar branschorganisationen Sveriges oberoende bryggerier.
Det är gonatt för många svenska mindre lokala bryggerier. Två av tre gick med förlust 2023 larmar branschorganisationen Sveriges oberoende bryggerier. (Foto: Marko Säävälä/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 15 maj 2024Publicerad: 15 maj 2024

Två av tre lokala bryggerier i Sverige gick med förlust 2023. Nu sköljer en våg av nedläggningar i den tidigare så levande näringen för hantverks-öl runt om i landet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

2023 var det finhamburger-krogarna som drabbades av en hård konkurs-smocka. Nu larmar Sveriges Oberoende Bryggerier att mikrobryggerierna står på tur för en bred utslagning.

En av tre kan behöva stänga igen

Av de 160 mindre bryggerier som är medlemmar i föreningen så svarar hela 68 procent att de kommer att göra förlust eller nollresultat 2023 enligt föreningens egen undersökning.

En tredjedel tror att de kommer att behöva lägga ned under 2024 och sex av tio ser att det kommer behöva göra neddragningar.

“Försvinner vi, försvinner en hel kultur”, säger Ayla Yavuzalp, ordförande i Sveriges oberoende bryggerier i en intervju med SVT om de upp till 450 mindre bryggerier hon menar är verksamma över landet.

“Vi ser företag som stänger som egentligen skulle kunna vara lukrativa”, säger Ayla Yavuzalp och förslår skattelättnader särskilt för mindre bryggerier. Det är ett regelverk som enligt föreningen existerar i alla europeiska länder förutom Sverige och Spanien.

ANNONS

Senaste nytt

Saknas politisk förståelse

Den största utmaningen enligt branschens medlemmar är dock fallande efterfrågan.

ANNONS

Ett bryggeri som redan tvingats stänga igen är Jädraås Bryggeri som försattes i konkurs i april enligt Gefle Dagblad och Nyheter24.

“För mig började mitt engagemang som en hobbygrej via en kamrat, sedan har det blivit för stort och industriellt. Jag har släckt några bränder och hållit igång verksamheten som aldrig blommat ut ordentligt. Men jag är övertygad om att någon med ny kraft kan vända på utvecklingen”, säger Claes Hallén, ägare till Geflebockens Bryggeri där Jädraås ingår till tidningen.

Han pekar också på konkurrensen från större etablerade bryggerier.

“Det gäller även lokala krogar. Systembolaget var Jädraöls största kund, men där har vi tappat successivt”.

78 procent av Sveriges mindre bryggerier som svarat på branschföreningen enkät tycker att svenska politiker har mycket eller ganska låg kunskap och förståelse för branschens villkor.

Läs mer:

Öl: Här är sommarens hetaste kalla. Dagens PS

Topplistan: Stockholms bästa ölbarer. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS