Dagens PS

Analytiker: Tre saker som Putin vill ha från Kina

Putin Kina
Xi Jinping och Vladimir Putin senast de träffades i Moskva i fjol. (Foto: Sergei Karpukhin/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 15 maj 2024Publicerad: 15 maj 2024

Vladimir Putin åker till Kina under torsdagen – och det är tre specifika saker han är ute efter, enligt forskaren Max Hess på Foreign Policy Research Institute.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Rysslands president Vladimir Putin åker på torsdagen till Peking för att träffa Kinas president Xi Jinping under två dagar. Det blir den ryske ledarens första besök utomlands sedan han inledde sin femte mandatperiod som Rysslands president.

CNBC diskuterar med forskare vad Putin kan tänkas vilja få ut av besöket.

“Det är ganska tydligt att Putin de senaste två åren har velat ha tre saker från Kina”, säger Max Hess, fellow vid Foreign Policy Research Institute till CNBC.

“Anmärkningsvärt små framsteg”

Den första punkten han listar är en affär kring pipelinen Power of Siberia 2 som håller på att byggas mellan Ryssland och Kina. Gasledningen ska öppna 2030 enligt Gazprom, men har blivit försenad både i byggandet och i de diplomatiska relationerna där mycket förhandling fortfarande återstår.

Punkt nummer två är kriget i Ukraina, där Putin söker ökat kinesiskt stöd, särskilt inom militär hårdvara.

Den tredje punkten är att Ryssland vill ha tillgång till kinesiska finansmarknader och att använda den “kinesiska valutan för att främja Rysslands handel”, enligt Max Hess.

“Vi har verkligen sett anmärkningsvärt små framsteg på alla dessa saker. Putin åker egentligen till Kina för att se vad han kan få”, säger Max Hess till CNBC.

ANNONS

USA:s nya tullar kan hjälpa Putin

De nya tullar som USA inför mot Kina kan ha sidoeffekten att Putin får som han vill, menar Ian Bremmer, statsvetare och ordförande för Eurasia Group.

“Titta bara på att Biden sätter 100% tullar på kinesiska elfordonsexporter. Allt detta sänder ett meddelande till kineserna att oavsett vem som väljs i november, att USA försöker hålla tillbaka dem.”

“Jag tror på längre sikt, ju mer de ser det från USA och deras allierade, desto närmare ryssarna kommer de så småningom att vara”, säger statsvetaren.

Läs även: 100 procent tull på elbilar – Joe Biden i handelskrig med Kina (Dagens PS)

Läs även: Rysslandsforskare: Putin väntar sig ett långt krig (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS