Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Räddningstjänsten larmades efter lunch till en skogsbrand vid Gillermyran norr om Ljusdal. Foto: SVT

Blåst försvårade släckning av skogsbrand norr om Ljusdal

Uppdaterad
Publicerad

Vinden satte käppar i hjulet för räddningstjänstens stora släckningsinsats för att få bukt med den en skogsbrand norr om Ljusdal på onsdagseftermiddagen och kvällen.

Larmet om en skogsbrand vid Gillermyran norr om Ljusdal kom in till SOS Alarm klockan 12.42. Det blåste starkt i skogarna norr om Ljusdal, vilket försvårade släckningsuppdraget.

– Den var inte så stor från början, men vi hann inte med i blåsten, och branden spred sig upp mot ett berg, säger styrkeledare Kenneth Eriksson vid räddningstjänsten.

– Det är en omfattande skogsbrand. Uppskattningsvis brinner cirka 30 hektar mark, sade räddningschef Peter Nystedt i Ljusdal.

”Kommer att pågå hela natten”

Enligt Ljusdal kommun var tio räddningsstationer från bland annat Järvsö, Färila, Delsbo, Hudiksvall och Ljusdal på plats för att delta i släckningsarbetet.

Två helikoptrar och två skopande flygplan från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, var också plats för att bekämpa branden.

– Släckningsarbetet kommer att pågå under hela natten, sade Peter Nystedt.

Invånare uppmanades att hålla sig från området för att inte förhindra släckningsarbetet, och sent på eftermiddagen meddelade räddningstjänsten att man började ha branden under kontroll.

Enligt Ljusdals-Posten kunde släckningsarbetet avslutas under onsdagskvällen.

Foto: Mapcreator

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.