Det valde svenskarna att lägga sin skatteåterbäring på.
Det valde svenskarna att lägga sin skatteåterbäring på. - Foto: Fredrik Sandberg/TT & Janerik Henriksson/TT.

Det gjorde svenskarna med sin skatteåterbäring 2024

Tiden för att deklarera är över. Länsförsäkringar har undersökt vad svenskarna har valt att lägga sin skatteåterbäring på – här är svaret.


Datum för deklarationen

Du kan deklarera från och med den 19 mars 2024 och den sista dagen som gäller är den 2 maj 2024.

9-12 april betalas skatteåterbäringen ut till dig som har godkänt deklarationen digitalt utan att ha gjort ändringar eller tillägg senast den 3 april.

4-7 juni betalar Skatteverket ut skatteåterbäring till dig som deklarerat senast den 2 maj och vars deklaration blivit godkänd.

Källa: Skatteverket. 

I år är det totalt 34 miljoner kronor som betalas ut till svenska skattebetalare. Som bekant kan de som deklarerade innan den 2 maj och fått den godkänd få ut sina pengar 9-12 april eller 4-7 juni, beroende vid vilken tidpunkt deklarationen blev avklarad och godkänd på.

MISSA INTE: Så får du din skatteåterbäring att växa

Om man väljer att spendera eller spara pengarna är upp till var och en. Länsförsäkringar har tagit tempen på det svenska folket för att se hur många som gör vad för sina nya pengar.

Skatteåterbäringen 2024: Flest vill spara

Undersökningen visar att de flesta faktiskt vill lägga undan de pengar som kommer med återbäringen men att det inte alltid går. Enligt Stefan Westerberg som är privatekonom på Länsförsäkringar, beror det på hur god hushållets ekonomi är. 

– Många har genomlevt en jobbig period och om bufferten är på plats kan det vara trevligt att unna sig något roligt, som en resa eller något extra för familjen. Samtidigt är det många som sannolikt kommer lägga pengarna på hushållsutgifter som fortsatt ligger på höga nivåer, säger Westerberg, i ett pressmeddelande. 

LÄS MER: Många har gjort fel i deklarationen – är du en av dem?

Undersökningen visar att den grupp där flest sagt att de ska spara pengarna från deklarationen är personer som uppger att de har mycket god ekonomi. 

I en intervju med TV4 Nyhetsmorgon ger Westerberg tips på vad han anser att man bör göra när man fått tillbaka på skatten.

– I den mån man har tagit av sparandet så är det rimligt att man fyller på igen. Sen om man har tagit exempelvis privatlån så är det bra om man försöker betala tillbaka det så fort som möjligt. Vi har sett att många har hamnat hos Kronofogden med ganska små belopp faktiskt, säger han till kanalen

LÄS MER: Experten om skatteåterbäring 2024: Slarva inte bort pengarna

Det gör svenskarna med skatteåterbäringen 2024

1. Spara – 39 procent

2. Lägga i semesterkassan – 17 procent

3. Unna mig/familjen något extra – 13 procent

4. Jag brukar inte få skatteåterbäring – 9 procent

5. Annat – 5 procent

6. Vet ej – 4 procent

MISSA INTE: Lyxfällan-Magnus: Gör inte det här med din skatteåterbäring

/