Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-05-19 11:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/ny-ukrainsk-mobiliseringslag-i-kraft-stort-behov-av-nya-soldater/

VÄRLDEN

Ny ukrainsk mobiliseringslag i kraft – stort behov av nya soldater

En soldat framför ett brinnande hus som träffas under ett ryskt luftanfall i den ukrainska staden Vovtjansk norr om Charkiv.
Foto: Evgeniy Maloletka/AP

På lördagen träder den nya, skärpta mobiliseringslagen i kraft i Ukraina.

Enligt lagen sänks mobiliseringsåldern från 27 till 25 år – och även fångar i landets fängelser kan komma att rekryteras för att fylla på det skriande behovet av nya soldater vid fronten.

Efter att Ukraina i över två års tid har befunnit sig i krig efter Rysslands fullskaliga invasion den 24 februari 2022 träder på lördagen en ny, skärpt mobiliseringslag i kraft i landet, skriver Kyiv Post.

Lagen, som i april klubbades igenom av det ukrainska parlamentet och därefter undertecknats av landets president Volodymyr Zelenskyj, ska underlätta för militären att avgöra vilka som kan kallas in och veta var de befinner sig. Samtidigt finns det ingen tidsgräns för tjänstgöringen, vilket innebär att soldater som har stridit ända sedan den fullskaliga ryska invasionen inleddes inte vet när de får återvända till sina hem.

Den nya mobiliseringslagen innebär även att alla ukrainska män mellan 18 och 60 år måste förse militära myndigheter med uppdaterade personuppgifter. Åldern för obligatorisk mobilisering sänks också från 27 år till 25 år.

Den nya mobiliseringslagen träder i kraft i ett läge där Ryssland allt mer trappar upp sin offensiv på flera platser i Ukraina – inte minst vid staden Charkiv i den nordöstra delen av landet.

Behovet av fler ukrainska soldater är också skriande. Enligt Ukrainas tidigare överbefälhavare Valeryj Zaluzjnyj behöver Ukraina mobilisera minst 500 000 nya soldater – och många av de soldater som nu befinner sig vid fronten är också utmattade efter att ha stridit i över två års tid utan att få någon avlösning.

Vid ett besök i Kiev under den gångna veckan, där konsekvenserna av Rysslands pågående anfallskrig mot landet diskuterades, kommenterade också USA:s utrikesminister Antony Blinken den nya mobiliseringslagen, skriver BBC.

USA:s utrikesminister Antony Blinken besökte i veckan Kiev, där han mötte den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj.
Foto: Ukrinform/Shutterstock

– Det var ett tufft beslut – men ett nödvändigt sådant, sade Blinken under en pressträff tillsammans med den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj.

Problemen med att rekrytera nya soldater har också lett till att Zelenskyj den 17 maj undertecknade en lag som tillåter att fångar ska kunna mobiliseras – förutom de som har begått brott av allvarligare karaktär som mord, våldtäkt och terrorrelaterade brott, skriver Politico.

Inför införandet av den nya lagen meddelade dock landets utrikesdepartement att ett tidigare tillfälligt förbud mot ansökningar om konsulärt stöd till ukrainska män i stridför ålder som befinner sig utomlands mot har upphävts, skriver Kyiv Independent.

Beskedet kommer efter att man i slutet av april meddelat att Ukraina tillfälligt skulle skjuta upp nya ansökningar om konsulärt stöd till de stridsföra ukrainska män som befinner sig utomlands.

Enligt ukrainska UD krävs dock att de berörda männen, digitalt eller via pappersdokument, kan styrka att de registrerats som stridsföra för att kunna ta del av de konsulära tjänsterna.

Fakta.Ny mobiliseringslag

I april klubbades en ny mobiliseringslag som nu träder i kraft. Den innebär att män i åldern 16–18 år måste uppdatera sina personuppgifter hos militära myndigheter, vilket ska göra det lättare att avgöra vilka som kan kontaktas.

Personer som bryter mot mobiliseringsreglerna kan straffas genom förbud mot att framföra fordon.

Tidsgränsen för militärtjänstgöring slopas. Det innebär att soldater som stridit ända sedan början på den fullskaliga invasionen inte vet när de får åka hem.

Ukrainska män utomlands måste uppvisa militära registreringsdokument för att får del av konsulära tjänster som att förnya sitt pass.

Personer som frivilligt anslutar sig till armén och skriver på kontrakt får ekonomiska fördelar.

Obligatorisk värnplikt avskaffas för män över 18 år och ersätts med en grundläggande militärutbildning för alla män med start september 2025.

Källa: Reuters

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 2
Foto: Evgeniy Maloletka/AP
Bild 2 av 2
Foto: Ukrinform/Shutterstock