Turistilska i Barcelona: ”De slösar på vatten”

Publicerad 2024-05-18 13.16

Lokalbefolkningen har tröttnat på att turister tillåts förbruka stora mängder vatten trots torkan.

Barcelonaborna tvingas spara på vatten i den värsta torkan någonsin.

Samtidigt får turisterna plaska loss i hotellpooler.

Något som fått det att koka hos lokalbefolkningen.

Följ ämnen

Våren innebär uppbokade hotell, ett fullsmockat Ramblan och trängsel på stränderna i Barcelona.

Det är nu turisterna börjar strömma till svenskarnas weekendfavorit. 30 miljoner turister besöker staden varje år – och de konsumerar betydligt mer vatten än lokalborna.

I februari utlystes nödläge på grund av torkan i regionen. För invånarna råder tuffa restriktioner för vattenförbrukningen, men turistsektorn har i stort sett sluppit undan, rapporterar Politico.

Det har fått lokalborna att ilskna till rejält.

Beter sig som för 30 år sedan

– Lägenheterna i Barcelona har effektiva duschar och sådant. Men det är många miljoner besökare varje år, och när det gäller vattenförbrukning beter de sig som folk här gjorde för 30 år sedan, säger Vicenç Acuña, chef för det katalanska institutet för vattenforskning.

Enligt honom hanterar de lokala myndigheterna frågan med silkesvantar. Projekt som att bygga ett vattenslukande kasinohotell i Tarragona, söder om Barcelona, har fått hård kritik.

– Det läggs ingen press på turistsektorn att förändra sig.

Barcelona har drabbats av extrem torka under de senaste tre åren.

Inlett vattenspararkampanj

Enligt en uppskattning från Barcelona stad använder lokala hushåll 99 liter vatten per person och dag. En siffra som är långt under genomsnittet i Spanien och Europa.

Turister som bor på hotell använder 163 liter vatten per dag.

Nu har myndigheterna har inlett en kampanj för att minska turisternas vattenslöseri. I Barcelona har affischer med buskap om att att spara på vattnet satts upp.

Oro för framtiden

Trots att det föll en hel del regn i april håller vattenreservoarerna i Katalonien på att sina. De senaste tre åren har det fallit betydligt mindre regn än tidigare år.

Katalonien är nu inne i sin värsta torka någonsin enligt Politico. Många ser det rådande läget som en titt in i spåkulan på hur regionen kommer att påverkas av klimatförändringar.

Kritiker menar att Kataloniens regionala regering, Generalitat, har misslyckats med att förbereda sig för långa perioder av torka.

Följ ämnen i artikeln