Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-05-19 17:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/granskning-sa-tog-israels-bosattarextremister-over-staten/

VÄRLDEN

Granskning: Så tog Israels bosättarextremister över staten

Israeliska soldater frihetsberövar en palestinsk man under en insats på norra Västbanken i början på maj.
Foto: Majdi Mohammed/AP

JERUSALEM. Laglöshet snarare än några lagar är normen för Israels behandling av palestinier på Västbanken. Det visar en granskning gjord av New York Times, baserad på intervjuer med över 100 officerare, poliser, säkerhetsagenter och jurister.

Syftet med artikeln har inte varit att dokumentera enskilda övergrepp, utan ”att förklara hur extremnationalismen under fyrtio år tagit över stora delar av staten”. Granskningen, som bär titeln ”De ostraffade – hur extremister tog över Israel”, har väckt stor uppmärksamhet både i Israel och i arabvärlden sedan publiceringen i torsdags.

Extremnationalismens infiltration av israeliska myndigheter har skett gradvis och i det tysta men den samlade effekten är förödande, enligt New York Times. Under många år har israeliska nationalistpolitiker ursäktat övergrepp på Västbanken med att ”det rör sig om unga vildhjärnor, inte om någon tendens. Vi fördömer allt våld”. Men verkligheten var en annan: när säkerhetstjänsten sprängde en judisk terrorliga som under 1980-talet lemlästat flera palestinska borgmästare, mördat studenter och som stod i begrepp att spränga al-Aqsamoskén, så visade det sig att dess medlemmar tillhörde bosättarrörelsen Gush Emunim, som utåt fördömde våld och vars representanter satt i Knesset.

Historien om dessa saker, enligt artikeln, handlar inte bara om judiskt våld mot araber, utan mer om ”hur den israeliska staten systematiskt och i växande grad struntat i detta våld … och om hur kritiker … tystats”. Extremisterna i samhällets utkanter är i dag, efter decennier av strafflöshet och subsidier, stommen i staten. De allra flesta av de drygt 100 bosättningar som uppförts utan myndigheternas tillstånd, är anslutna till el-, vatten- och vägnäten. Som ett exempel på extremnationalismens förlamande inflytande återger artikelförfattarna en upprörd skrivelse från general Yehuda Fuchs, chefen för det militärområde som omfattar Västbanken. Fuchs klagar i mars i år över att han inte längre kan ingripa mot judars olagliga husbyggen på Västbanken, eftersom den myndighet som skall riva svartbyggen struntar i honom och i stället lyder finansministern och bosättarledaren Bezalel Smotrich.

Ett av tidningens exempel på hur försvarsstyrkorna mobiliseras för koloniseringsprojektet kom efter ett tips från en orolig moder. Hennes son, som förberedelse inför tjänstgöringen på Västbanken, hade fått se en informationsvideo där det inpräntades i soldaterna att bosättarna var deras bästa vänner. I alla väder, förmanades de värnpliktiga, skulle de ta bosättarnas parti. Artikelförfattarna trodde att kvinnan överdrev eller missuppfattat saken. Men militärtalesmannen bekräftade uppgifterna.

Sedan den 7 oktober i fjol, heter det i granskningen, har laglösheten urartat ännu mer. Skribenterna har granskat 36 svåra bosättarbrott mot palestinier, ”från mordbrand till överfall och boskapsstöld. I inget fall väcktes åtal. När en bosättare sköt en palestinier i kallt blod medan soldater tittade på, släppte polisen gärningsmannen efter tjugo minuter”. En amerikansk general, Mark Schwartz, som tjänstgjort i Jerusalem, bekräftar tidningens påståenden:

– Det är ingen påföljd för bosättarbrott.

Artikelförfattarna, Ronen Bergman och Mark Mazetti, hör till det reporterteam som nyligen mottog Pulitzer-priset för sin rapportering kring Gazakriget. Bergman är den israeliske journalist som har de bästa kontakterna inom landets säkerhetsetablissemang, och det är inte första gången hans fynd gör rubriker i och utanför Israel.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 1
Foto: Majdi Mohammed/AP