Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-05-19 16:19

SPORT

Målexplosion och VM-rekord när Tre Kronor fick sin revansch

Fabian Zetterlund avgjorde mötet med Lettland med två mål på 17 sekunder i mittperioden.

OSTRAVA. Tre Kronor fick sin revansch och är klart för kvartsfinal i hockey-VM.

Detta efter en intensiv holmgång mot Lettland som slutade med svensk storseger: 7–2.

– Sättet vi kommer tillbaka på är ruskigt starkt, säger Fabian Zetterlund som gjorde två mål på 17 sekunder i en galen andraperiod.

Efter pangstarten mot USA följe tre desto mer planenliga och odramatiska trepoängare för förbundskapten Sam Hallams manskap i hockey-VM i Tjeckien.

I lördagens lunchmöte med Lettland väntade sig de flesta ytterligare en i den tredje sista gruppspelsomgången i Ostrava.

Och en ny seger blev det – men inte utan dramatik.

– Det var en skön vinst. Vi är bättre än dem, men fysiskt och mentalt hade vi nog inte vår bästa dag, säger lagkaptenen Erik Karlsson.

7–2 kanske låter kassaskåpssäkert men Lettland bjöd på en prövning som Tre Kronor inte fått tidigare i turneringen.

Sverige hade inte sin bästa match mot Lettland, tycker Erik Karlsson, trots segersiffrorna 7–2.

Sverige inledde matchen starkt och hade 2–0 redan efter sju minuter. Den svenska backstjärnan Rasmus Dahlin visade vägen med sitt första mål i VM innan backkollegan Jonas Brodin ökade på ledningen kort senare.

De båda målskyttarna hamnade i fokus även i den andra perioden, dock inte på det vis någon av dem önskat.

I en smågrinig match där utvisningarna haglade kom Lettland ut som ett nytt lag efter pausen och inom drygt tre minuter var det både reducerat, genom Kaspars Daugavins, och kvitterat efter att Roberts Mamcics skjutit pucken i mål via skridskon på Jonas Brodin.

Med klar lettisk dominans på läktaren hade de vinröda ordentligt med vind i seglen – och tuffare skulle det bli när Rasmus Dahlin plötsligt drog på sig ett matchstraff efter att ha delat ut en stenhård tackling på Haralds Egle varpå stort slagsmål utbröt.

Det hettade till ordentligt mellan lagen efter Rasmus Dahlins tackling som gav honom ett matchstraff.

Erik Karlsson såg tacklingen i realtid:

– Det såg inte ut att vara så jättefarligt. Det var mer otur att han (Egle) var längre från sargen än vad han trodde att han var. Han kunde inte hålla emot sig och trillade lite dumt. Hade han varit närmare hade det nog inte varit någonting, säger han och fortsätter:

– Synd för Rasmus som jag tycker har spelat riktigt bra på slutet.

Fjolårets överraskande VM-trea Lettland lyckades dock inte utnyttja sitt mentala övertag och i stället svängde matchen över till svensk favör efter några blågula drömsekunder.

I en spelvändning stänkte plötsligt Fabian Zetterlund in 3–2 via ett oannonserat avslut, och bara 17 sekunder senare snodde han åt sig pucken och dundrade även in 4–2.

Om han gjort två lika snabba mål tidigare? Ja, faktiskt.

– Yes, det har jag gjort. Den här säsongen också. Kanske inte på 17 sekunder men jag har gjort två på ett byte i alla fall, säger San Jose-forwarden och konstaterar:

– Det går fort där ute. Jag fick lägena och utnyttjade mitt skott.

Fabian Zetterlund gjorde två mål på 17 sekunder när Sverige gick från 2–2 till 4–2-ledning mot Lettland.

Ett paralyserat Lettland fick direkt efter nedsläpp även se Marcus Johansson sätta 5–2, vilket innebar tre svenska mål på 26 sekunder. Enligt TT är det ett nytt rekord i VM-historien på herrsidan.

– Jätteskönt. Vi gör en bra match och sättet vi kommer tillbaka på är ruskigt starkt. Det visar på lagmoral, säger Zetterlund.

Innan perioden var över kom även 6–2 genom Marcus Pettersson och därmed var det färdigspelat för Lettlands målvakt Elvis Merzlikins.

Den tredje perioden blev en lugnare historia.

Marcus Johansson fastställde slutresultatet 7–2 med en dryg minut kvar och Sverige tog gruvlig revansch för fjolårets VM-turnering, där Lettland tog brons efter att ha slagit ut Tre Kronor med 3–1 i kvartsfinalen.

Härnäst väntar Frankrike på måndag i en match där gruppsegern kan säkras. Sista gruppmatchen spelas en dag senare mot Slovakien.

Tre Kronor–Lettland 7–2 (2–0, 4–2, 1–0)

Matchbetyg: 4/5.

En match (läs mittperiod) som hade det mesta. Tappad 2–0-ledning, matchstraff på Rasmus Dahlin och fyra blixtsnabba svenska mål – allt mellan 22.54 och 35.36 – innebar VM:s mest intensiva spelminuter så här långt. Till sist kunde Tre Kronor ta sin femte raka seger och därmed säkra en kvartsfinalplats.

I centrum: Rasmus Dahlin

Äntligen mål – och sedan matchstraff. Rasmus Dahlin fick addera ett mål till sin poängskörd efter tre assist tidigare i turneringen – men särskilt mycket mer speltid blev det inte efter att backstjärnan delat ut en våldsam tackling i den andra perioden. Efter matchen var spelaren inte tillgänglig för de svenska medierna på plats i Ostrava.

Målvaktskampen:

Efter vila i två matcher var Filip Gustavsson tillbaka mellan stolparna och gjorde åter en stabil insats. Med två matcher kvar i gruppen och ett slutspel runt hörnet är det alltjämt osäkert om det blir han eller Samuel Ersson som blir förstaval när det börjar dra ihop sig i turneringen.