Karin Löf och Johan Persson, som ligger bakom Instagram-kontot "Sparmakarna", ger 5 tips på hur du får ihop en miljon kronor.
Karin Löf och Johan Persson, som ligger bakom Instagram-kontot "Sparmakarna", ger 5 tips på hur du får ihop en miljon kronor. - Foto: Henrik Montgomery/TT och Privat

Så blir du miljonär – här är superspararnas 5 tips

Att "bli miljonär" känns kanske långt bort för vissa, men enligt Karin Löf och Johan Persson, som på Instagram driver kontot "Sparmakarna", är det inte omöjligt.
– Vår miljon kom bara på några år, säger Johan till Nyheter24.


Under de senaste åren har svenska hushåll, till följd av höjda matpriser, skenande bolåneräntor och hisnande elräkningar, tvingats vända på varenda krona för att få ekonomin att gå ihop.

Att då börja sikta mot att få ihop en miljon kronor kanske därför känns som ett allt för stort mål för många. Men det behöver inte vara omöjligt. Det menar Karin Löf och Johan Persson, som ligger bakom Instagram-kontot "Sparmakarna" med över 100 000 följare.

– Jag tror att, anledningen till att det känns så långt borta är att många ser just att behöva ”spara” ihop till en miljon kronor. Att spara till en sådan summa på ett konto utan ränta tar extremt lång tid. Det är här börsen och ränta-på-ränta kommer in i bilden. Vår miljon kom bara på några år, säger Johan till Nyheter24

LÄS MER: Ränta på ränta-effekten: Så får du dina pengar att växa

Karin Löf och Johan Persson driver Instagram-kontot "Sparmakarna". Foto: Privat

MISSA INTE: Karin och Johan sparar 30 000 i månaden: "Inga fancy jobb"

På nätet kan man lätt, genom en ränta-på-ränta-kalkylator, skriva in sitt startkapital, hur mycket man kan spara varje månad, hur många år man tänkt spara och vilken avkastning i procent det kan ge. 

Den som ska ge sig in på börsen gör rätt i att läsa på, men enligt paret ska man inte heller känna att det är en värld som bara är till för vissa.

– För att våga satsa mot ett sådant mål så bör man sätta sig in i hur det fungerar. Det krävs faktiskt inte jättemycket, helt ärligt. Börsen är inte längre för gubbar i kostym. Vi vill göra den tillgänglig för alla och förstå värdet av den.

MISSA INTE: Ränta på ränta-effekten: Så får du dina pengar att växa

Foto: Henrik Montgomery/TT

LÄS MER: Så får du din skatteåterbäring att växa

5 tips för att nå miljonen

Om ni skulle ge fem tips till den som vill få ihop en miljon kronor, vad skulle det då vara?

  • Budget, budget, budget. Få koll på varje krona som kommer in på kontot och som lämnar. 
  • Fundera kring sidoinkomster. Många är fast vid sitt ”vanliga” yrke, men besitter massor av kunskap som kan användas till att tjäna mer pengar. Försök vara kreativ. 

MISSA INTE: Tjäna extra pengar? Så gör du – enligt experten: "Skattefritt upp till 40 000"

Foto: Henrik Montgomery/TT
  • Byt arbetsgivare. Vi har själva valt att inte vara lojala utan istället byta, vilket gett oss cirka 20 procent i löneökning varje gång.
  • Värdera utgifter. Fundera på vad som betyder något för just dig och gör inte bara som alla andra.
  • Investera månadsvis. Det är som sagt svårt att spara ihop till en miljon, utan ränta på ränta.

LÄS MER: Då kan du få 58 000 kronor om du blir uppsagd

/
/