Skånes lyxvillor hotas av det stigande havet

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2024-05-18 15.37

För 40 miljoner får du magisk havsutsikt – och risk för återkommande översvämningar. En ödesfråga för framtiden, enligt kommunen som bygger vallar runt det exklusiva Falsterbonäset.

Men mäklaren Staffan Strandh märker ingen oro hos köparna.

Följ ämnen

Cocktailpartyn i villaträdgårdarna. Golfbanor med förstklassig havsutsikt. Ridning i vacker natur. Vita stränder och pastellfärgade badhytter ramar in den anrika badorten Falsterbonäset som länge lockat miljardärer, kungligheter och kändisar på sommaren.

Närheten till havet är halvöns stora tillgång. Mäklarannonserna är fyllda av löften om ”en exklusiv livsstil” och möjligheten att ”förverkliga husdrömmen vid havet”. Prislappen för en villa på första parkett ligger runt 40 miljoner kronor.

Men havet innebär också ett hot. Därför har Vellinge kommun börjat bygga den 2,1 mil långa vall och mur som ska skydda det låglänta området mot de återkommande översvämningar som redan sker och på sikt stigande hav i klimatförändringens spår.

– Vi ser enorma och snabba förändringar här. Havet kan skilja 1–1,5 meter från morgon till kväll och kombinerat med vind blir vissa områden oerhört utsatta. Vattnet letar sig fram, säger kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M).

Omstridd vall

Skyddsvallen är omstridd och har överklagats, bland annat av privatpersoner som oroar sig för skymd utsikt eller sänkt fastighetsvärde. Men Wutzler menar att bygget är en ”ödesfråga” för Falsterbonäset.

– Vem vill köpa en fastighet eller bo i ett område när man inte vet hur framtiden ser ut? säger hon.

– Ytterst handlar det om invånarnas trygghet, att känna att man har en bra framtid även om man bor i ett väldigt utsatt läge och de klimatförändringar som sker. Sedan finns här väldigt höga fastighets-, natur- och kulturmiljövärden som behöver skyddas.

Mer frekventa och extrema översvämningar väntas i Sverige i ett ändrat klimat. När skador uppstår oftare kommer inte försäkringsbolag erbjuda skydd för översvämningar, har branschorganisationen Svensk försäkring varnat för. Ett hus som inte går att försäkra sjunker sannolikt i värde.

”Här och nu”

Men trots att den får kommunen att bygga vallar är översvämningsrisken inget stort orosmoln för mäklaren Staffan Strandh i Höllviken.

– Jag får nästan aldrig frågor om det, säger han.

– De som köper hus ”front row” vid havet kan fundera över var skyddsvallen ska gå, om det blir på tomten, men inte om de kan bo där för att det kan svämmas över. Folk går inte och tänker att allt ska gå åt helvete utan lever här och nu.

När Strandh sålde en villa i Ljunghusen för 55 miljoner blev det skånskt prisrekord för 2021. Han tror inte att han kommer att behöva stryka havsnära som försäljningsargument framöver.

– Folk dras till havet, det har alltid varit attraktivt. Man får anpassa sig och det är ju det Vellinge kommun gör med skyddsvallen. Det är superduper.

Inte oroad

Branschen varnar för att det kan bli svårt att försäkra vissa fastigheter om översvämningar blir vanligare. Är det något som kan påverka dig som mäklare?

– Kan du inte försäkra husen blir det såklart jättesvårt. Men jag kan inte se att det skulle vara överhängande, det är inget som oroar mig. Vallarna kan ju också rädda stora värden.

Vad har du som mäklare för ansvar när det gäller att informera köpare om ökad översvämningsrisk?

– Folk är redan väldigt pålästa. Om en villa kostar 20 miljoner är det mycket pengar för alla. Det är i regel den största investeringen man gör, så folk har läst på.

Är det fortfarande en bra investering att köpa en villa för 30 miljoner vid stranden?

– Absolut.

Du ser ingen risk att den skulle sjunka i värde?

– Nej.

Yttre skydd

De tre golfbanorna alldeles intill havet är populära mötesplatser för många på Näset.

– Här kommer det att bli en mur, säger Lars Wahlström och visar med handen längs den gräns där golfbanan tar slut och villaträdgårdarna tar vid. Där löper en gammal tångvall som var det tidigare skyddet mot havet och som nu är fornminnesmärkt.

Wahlström är ordförande för Falsterbo golfklubb, som tillsammans med de två andra klubbarna överklagat skyddsvallen eftersom golfbanorna till stora delar kommer att hamna utanför och förbli oskyddade mot havets krafter. De fick inte gehör.

– Vi förordade ett yttre skydd (vid havet) i första hand och i andra hand att göra det vackert och bygga på den naturliga tångvall som redan finns, säger Wahlström.

– Nu blir det en mur ungefär lika hög som tångvallen. I grunden är projektet bra, sedan är det klart att vi vill försvara våra intressen. Det här är en fantastisk miljö och en intressant destination. Vi vet ännu inte exakt hur muren kommer att påverka oss.

Fredrik Lundgren, ordförande för Flommens golfklubb, hade också gärna sett att vallen byggs ett steg längre ut mot havet för att skydda banorna.

– På 130 år har vi byggt upp något golfkulturellt unikt här, så det var den synpunkt vi hade. Nu blev det inte så. Men det är väl jättebra att kommunen bygger vallar som kan stoppa tillfälliga översvämningar, säger han.

”Berlinmuren”

Några huslängor in från golfbanan och bort från havet i Falsterbo bor Anki Musiolik som är ordförande i en vägförening som överklagat skyddsvallen. Deras kritik har främst varit att muren kommer att stänga till området och göra det svårare att nå promenadstråk och havet.

– De flesta som bor här tycker i grunden att det är bra att vallarna byggs, vi måste ju skydda oss och egendomen. Vår invändning är utformningen just här, säger hon.

– Estetiskt ger jag inte mycket för en mur, det hade varit bättre att använda tångvallen. Först såg man Berlinmuren framför sig, men riktigt så högt blir det ju inte.