Gå direkt till sidans innehåll

Säljakt hjälper hela ekosystemet

Svenska jägareförbundet vill se en aktiv sälförvaltning som bidrar till förbättrade förutsättningar för hela ekosystemet, skriver Hans Olsson

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Hans Olsson, ordförande i Svenska jägareförbundets kustråd.
Foto: Pressbild
Gråsäl.
Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

SLUTREPLIK. I en debattartikel efterlyste Svenska Jägareförbundet behovet av helhetssyn kring sälförvaltningen. Naturvårdsverket fick kritik för att enbart beakta sälens förutsättningar. Vi lyfte även det underliga i att myndigheten inte följer sin Strategi för svensk viltförvaltning, som just betonar helhetssyn på ekosystemet.

En faktabaserad viltförvaltning måste utgå från en helhet där ekosystemets alla delar beaktas. 

Rovdjursföreningen, som i princip överklagar alla beslut som myndigheter fattar om rovdjur, replikerade och tycker det är fel att organisationer har synpunkter på myndighetsbeslut. Agerandet måste betecknas som både anmärkningsvärt och magstarkt.

Eftersom många fiskarter, som står på sälens matsedel, har akuta problem så behövs det snabba åtgärder. För att vända den nedåtgående trenden måste man använda alla tillgängliga verktyg. Jakt – och en begränsning av sälstammarnas storlek – är ett sådant verktyg. Men det tycker inte Rovdjursföreningen.

Hela ekosystemets behov

14 forskare från SLU, Institutionen för akvatiska resurser, hävdar dock motsatsen. I en promemoria från 2020 listar de säljakt som en viktig åtgärd för att torskbestånden ska kunna återhämta sig. Trots att trålfiske efter torsk i Östersjön stoppades 2019 är andelen stor torsk fortfarande oförändrad.

Alla – även Rovdjursföreningen – borde inse att fungerande och uthålliga ekosystem är slutmålet. En aktiv sälförvaltning handlar därmed inte bara om sälen, utan om hela ekosystemets behov. 

Rovdjursföreningens ordförande Magnus Orrebrant pekar ut trålfisket som orsak till alla problem i havet. Han vill också att jägarna ska avstå säljakt som en protest mot miljöpolitiken. Inte med ett ord förklarar han hur ett jaktstopp skulle lösa problemen som många kustnära fiskbestånd brottas med. Exempelvis står säl och skarv för cirka 90 procent av det totala uttaget av abborre och gädda.

Allvarlig situation

Späcktjockleken, som ofta används för att klargöra sälens hälsotillstånd, är vikande hos gråsälarna längs Sveriges kuster, enligt Naturhistoriska riksmuseet. Den främsta anledningen tros vara födobrist. Situationen är med andra ord allvarlig för både fiskbestånd och säl.

Det är faktiskt häpnadsväckande att Rovdjursföreningen – med ambitioner att vara en grön organisation – argumenterar för en syn på naturen som faktiskt kan skada den. 

Svenska jägareförbundet vill se en aktiv sälförvaltning som bidrar till förbättrade förutsättningar för hela ekosystemet. För att nå dit behövs bra förutsättningar, tydliga regler och långsiktighet. Tyvärr bidrar inte Naturvårdsverkets beslut i den riktningen.


Av Hans Olsson 

ordförande i Svenska jägareförbundets kustråd.