Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-05-19 15:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/storre-risk-att-do-i-stroke-i-norr-an-i-soder-men-tommy-overlevde/

SVERIGE

Större risk att dö i stroke i norr än i söder men Tommy överlevde

Tommy Olsson överlevde en stroke, trots att boende i norra Sverige löper större risk att dö i stroke eller hjärtinfarkt än boende söderut.
Foto: Mats Andersson

LÅNGSELE. Boende i norra Sverige löper större risk att dö i stroke eller hjärtinfarkt än boende söderut, det visar statistik från öppna register. När Tommy Olsson drabbades av en stroke trotsade han oddsen och överlevde.

– Jag har fått en andra chans i livet, säger han.

Det har gått strax över två månader sedan torsdagen i februari då Tommy Olsson och hans fru Marianne drack morgonkaffet vid köksbordet. För en kort stund hade Marianne lämnat rummet när hon hörde en kraftig duns och rusade tillbaka. På golvet i köket hittade hon Tommy, vid medvetandet men orörlig.

– Jag har jobbat inom vården i 46 år och tänkte direkt att det var en stroke, säger hon.

År 2022 drabbades ungefär 25 100 personer av en stroke i Sverige, enligt Socialstyrelsen. Av dem avled 5 600 personer. Samma år insjuknade cirka 23 200 i akut hjärtinfarkt varav 4 700 dog.

När Tommy Olsson drabbades av en stroke skedde det utan förvarning, han hade inte känt någonting konstigt. Stroken gjorde honom förlamad på vänstersida av kroppen.
Foto: Mats Andersson

I norra Sverige tog det år 2022 mer än dubbelt så lång tid för strokepatienter att komma till en behandling med trombektomi jämfört med resten av landet. Det visar siffror från offentliga register som Erika Studahl, ST-läkare i anestesi i Skellefteå, studerat.

Konsekvenserna av en försenad behandling har enligt henne inneburit att 23 personer fått men och blivit beroende av insatser från samhället helt i onödan.

– Dessa patienter hade kanske kunnat få en helt annan möjlighet till att tillfriskna om de bott någon annanstans i Sverige eller om vi här i norr hade haft mer resurser och bättre transportmöjligheter, säger Erika Studahl.

Vid en kraftig stroke är rekommendationen att ta ut blodproppen ur hjärnan med trombektomi. En metallvajer förs då in i kroppen för att ta bort proppen. Liknande metod används vid hjärtinfarkt.

– För varje minut man väntar vid en stroke, dör hjärnceller bakom proppen. Ju snabbare man kommer till behandling desto bättre resultat. Både sett till att fler överlever men också överlever i ett bra skick, berättar Erika Studahl.

När det gäller de allvarligaste formerna av stroke och hjärtinfarkt, hänger allt på hur snabbt den som drabbas får vård. Bor du i norra Sverige löper du större risk att dö eller få allvarliga men, än om du bor söderut.

Bild 1 av 3
Foto: Mats Andersson
Bild 2 av 3
Foto: Mats Andersson
Bild 3 av 3
Foto: Mats Andersson

En del av förklaringen till att det tar längre tid att få trombektomi vid stroke, är att behandlingen endast kan utföras i Umeå. Patienter från Jämtland, Västernorrland och Norrbotten måste därför ta sig till Västerbotten för att få vård.

DN har tidigare kunnat berätta om hur landets ambulanshelikoptrar antingen fick stanna på marken eller vända tillbaka på grund av vädret i fler än 1 100 fall under 2023. I de fyra nordligaste länen ställdes flest uppdrag in på grund av vädret.

Patienter som drabbas av en kraftig stroke eller hjärtinfarkt hade fått en annan möjlighet att tillfriskna om de bott någon annanstans i Sverige eller om det fanns mer resurser och bättre transportmöjligheter i norr, menar ST-läkaren Erika Studahl.
Foto: Magnus Hallgren

I Västernorrland där Tommy Olsson bor finns ingen ambulanshelikopter. När han drabbades av en stroke hade han tur. På plats i Sollefteå fanns en reservambulans som kunde köra honom till Umeå för vård, 31 mil bort.

– Jag har aldrig åkt så fort på de dåliga vägarna här, säger han.

På sjukhuset möttes han av neurologen Jonatan Salzer. Han har även varit handledare till Erika Studahl och är strokeansvarig vid Neurocentrum på Norrlands Universitetssjukhus. Enligt honom är det fler som i dag får rätt vård i rätt tid än vad det var för 10 år sedan. Men trots alla förbättringar ligger norr fortfarande efter söder.

– Vi behöver få till en bättre och snabbare vårdkedja för strokevården i norr. Det spelar ingen roll hur bra trombektomiverksamhet vi har i Umeå om vi ändå inte får hit patienterna i tid, säger han.

Enligt honom finns det flera saker som skulle kunna förbättras för att strokevården ska bli mer jämlik över hela landet, men då behövs riktade investeringar.

– Det kan handla om att investera i det akuta omhändertagandet på det lokala sjukhuset eller att regionen måste acceptera kostnaderna för ambulansflyg. Många patienter skickas i dag 30 mil med ambulans på väg. Det är hemskt, säger Jonatan Salzer.

”En av landets friskaste strokepatienter”, såg beskriver Tommy Olsson sig själv knappt tre månader efter stroken som kunde ha kostat honom livet.
Foto: Mats Andersson

När Tommy Olsson kom till sjukhuset var han förlamad i vänster sida. Men så fort proppen var borta, kunde han röra på vänster arm igen. I dag är han nästintill helt återställd. Balansen är förvisso inte där den en gång var och har han haft besök måste han vila en stund efteråt. Han beskriver sig dock som ”en av landets friskaste strokepatienter”.

– Man tänker ibland på hur det kunde ha gått och hur tur det var att allt gick bra. Jag har fått en andra chans i livet, säger han.

Om rapporten

Erika Studahl har genom offentliga register tittat på tid till behandling för de mest akuta formerna av hjärtinfarkt och stroke i Norra Sjukvårdsregionen och jämfört med Sverige som helhet. Registren är Swedeheart, EVAS och Riks-stroke.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 4
Foto: Mats Andersson
Bild 2 av 4
Foto: Mats Andersson
Bild 3 av 4
Foto: Magnus Hallgren
Bild 4 av 4
Foto: Mats Andersson