Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad händer när ett ärende går till Hyresmarknadskommittén? Margareta Björkvald, beredare i HKM, förklarar. Foto: SVT

Svårt att komma överens om hyreshöjningar

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår förhandlingar om nästa års hyreshöjningar, mellan hyresbolagen och hyresgästföreningen. I vissa fall har förhandlingarna blivit klara och besked kan komma redan på fredag – i andra fall har förhandlingen tagits vidare till Hyresmarknadskommittén.

– Det är ju Faxeholmen i Söderhamn där vi inte har nått en uppgörelse, säger Marcus Kjellén, förhandlingsstrateg hos Hyresgästföreningen.

– Sen har vi ju förhoppningar att de övriga förhandlingarna i länet kan lösas utan tvist, fortsätter han.

Dubbelt så många ärenden

Hyresmarknadskommittén (HMK) hanterar hyrestvister som inte kan lösas på lokal nivå. De senaste 15 åren har det varit aktuellt i snitt i 30 ärenden årligen. Förra året behandlades 60 ärenden.

– Det är ju det svåra ekonomiska läget som både drabbar bolagen och hyresgästen. Det är ju en svår situation att hantera för parterna, säger Anders Nordstrand, ordförande i HKM och vd för branschorganisationen Sveriges Allmännytta.

En handfull förhandlingar klara

Nationellt är ett dussintal förhandlingar färdiga, berättar Anders Nordstrand.

– I de förhandlingar som blivit klara ligger hyreshöjningen i snitt på fem procent. Sen hur det ser ut i slutet av förhandlingsomgången vet jag inte.

Vilka är hyresmarknadskommittén (HKM)?

Sedan 1957 har Hyresmarknadskommitén funnits för att hjälpa till vid strandade förhandlingar gällande hyreshöjningar. De hjälper till för att hitta lösningar vid förhandlingar men kan även fatta beslut om hur stora hyreshöjningarna i slutändan blir.

Kommittén består av fyra ledamöter – två representanter från Hyresgästföreningen och två från intresse- och branschorganisationen Sveriges Allmännytta. De båda parterna turas om att inneha ordförandeposten.

Utöver det finns flera beredare och medlare som jobbar med förhandlingarna. Vid situationer där förhandlingarna inte kan lösas finns antal fristående ordföranden som kan tas in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.