Hoppa till innehållet

Experten: Räntan sänks först i Europa

Vilken större centralbank blir först att sänka räntan? Historiskt har det ofta varit Federal Reserve. Nu tror Andreas Wallström på ECB och Kristin Magnusson Bernard på Bank of England.

Foto: Amanda Lindgren

Frågan när det gäller centralbankerna har på kort tid gått från vilken som höjer mest till vilken som sänker först. Historiskt har svaret på båda frågorna ofta varit amerikanska Federal Reserve.

”Normalt är det Federal Reserve som höjer först och mest, blir klara först och sänker först”, säger Första AP-fondens vd Kristin Magnusson Bernard i Di-podden Makrorådet.

Nu är läget ett annat, med tämligen aggressiva förväntningar på båda sidor Atlanten.

”Förväntningarna på ECB och Federal Reserve är ungefär likvärdiga, de väntas sänka nästan samtidigt (i mars, Di:s anm). Det vore en skräll eftersom det skulle innebära att euroområdets ekonomi trots en lägre ränta är i så pass mycket sämre skick.”

Andreas Wallström och Kristin Magnusson Bernard.
Andreas Wallström och Kristin Magnusson Bernard.Foto: Tora Sirén

Kristin Magnusson Bernard flaggar dock för en tredje kandidat: brittiska Bank of England.

”I Storbritannien ser vi inte att inflationen kommer ned på samma sätt. Däremot är realekonomin i ett riktigt tufft läge. Det kan tala för att centralbanken ser ett behov av att stimulera mycket tidigare.”

”Jag tror fraktiskt att det blir Bank of England sänker först, men har ingen exakt tidpunkt.”

Det har däremot Andreas Wallström, men han tror inte att Bank of England blir först ut.

”Vår prognos är att ECB går först och sänker redan i april. Sedan följer Federal Reserve och Bank of England i juni. Och Riksbanken också i juni.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera