Gå direkt till sidans innehåll

Bianca Ingrosso reagerar på Emil Perssons avslöjande

Förra säsongen var hans bästa hittills i karriären.

Emil Persson, 28, öppnar nu upp sig om det oväntade knepet bakom vinsten i Vasaloppet.

– De tyckte antagligen att det var lite extremt, säger Emil Persson.

Pinsamma missen: ”Vidrigt - man blir äcklad”
Emil Persson.
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Emil Persson.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Bianca Ingrosso.
Foto: Discovery
Emil Persson.
Foto: Discovery

Emil Persson kommer senast från sin bästa skidsäsong i karriären. Förra säsongen plockade han hem segern Marcialonga, totalen i Ski Classics, och för allra första gången Vasaloppet. Persson ser nu tillbaka på förra årets succésäsong med en lyckoblandad förvåning.

– Förra säsongen var väldigt speciell och att det gick så pass bra som det gick är helt otroligt tycker jag. Jag kunde inte alls föreställa mig att det skulle gå så bra.

Emil Persson menar att det var balansen mellan hård träning och god mental hälsa som la grunden för hans superform, och som gjorde att han kunde upprätthålla sin skidåkning på den högsta nivån under hela säsongen.

– Alla pusselbitar var verkligen på plats så länge. Träningen gick bra, man mådde bra hemma, bra grupp och ett bra team. Det var verkligen att allt klaffade.

Pressen utifrån är något som Persson har behövt utstå under hela sin skidkarriär. Att förväntningarna på hans prestationer skulle öka efter förra årets succé är ingenting han oroar sig över.

– Pressen utifrån den kommer alltid att finnas där så man får lära sig att hantera den. Från början när det började gå bra och jag började vinna lopp var det svårare att hantera det där. Sen har jag lärt mig under tiden vad som funkar för mig.

Sedan några år tillbaka åker både Emil Persson och storebror Nils Dahlsten för Lager 157. Att ha storebror med sig i samma team är något han tycker underlättar de svårare stunderna i skidåkningen. 

– Vi är så pass synkade och speciellt i tävlingssammanhang. Vi tävlar väldigt lika och vi har samma tankar under tävlingar. Då blir det väldigt lätt att kommunicera när man åker i lag. Det är jäkligt kul, inspirerande och häftigt att brorsan är med i världstoppen och att man gör det tillsammans.

Biancas reaktion på Perssons avslöjande

I och med förra årets supersäsong har Persson dykt upp allt mer i tv-rutan. I mars tidigare i år gästade han Biancas pratshow tillsammans med Kristin Kaspersen, Björn Frantzén och Björn Ulvaeus. Det var en ovan miljö för längdåkaren, i alla fall om man frågar honom själv.

– Jag har aldrig någonsin varit i närheten av något sånt där. Det var väldigt nervöst för det där har man inte koll på alls. Allt var helt nytt så det var väldigt speciellt men superkul att göra.

I avsnittet öppnade han upp sig om det oväntade valet att använda sig av en kateter under Vasaloppet. Enligt Persson var det var första gången då, men absolut inte den sista framöver.

– Man ödslar tid och kraft när man behöver kissa så då började jag kika runt lite och se vad det fanns för lösningar. Då kom jag fram till att man kan sätta på sig en uridom, som är som en slang som man drog ut ner på benet. Då kunde man kissa i farten. Det var väldigt speciellt. 

Emil Perssons beslut möttes av starka reaktioner från programledaren Bianca Ingrosso och de resterande deltagarna. Nu tror han att fler kan komma att följa i hans fotspår och ta till det ovanliga knepet under de längre loppen. 

– De tyckte antagligen att det var lite extremt men ändå en rolig idé att man gjorde och testade det. Men jag vet inte, det kanske är fler som tar efter det nu? Det gick ju bra när man testade det. 

”Jag har höga förväntningar på mig själv”

Förra årets framgång är inget som sänker Perssons förväntningar på sig själv inför kommande säsong. Snarare tvärtom.

– Jag vet vad jag kan och jag vet hur bra jag är, men jag ska absolut inte slappna av för det. Det krävs otroligt mycket fokus och dedikation i det man gör. Gör jag bara det så tror jag att jag kan vara riktigt bra i vinter också.

Vasaloppet som går traditionsenligt av stapeln första söndagen i mars. 2024 arrangeras loppet för 100:e gången. Att vinna ett sådant prestigefyllt lopp är något som Persson lyfter som extra spännande.

– Jag har höga förväntningar på mig själv. Jag är väldigt spänd och ser fram emot vintern. Jag vill fortsätta vinna tävlingar och vinna Vasaloppet igen. Det vore superhäftigt.


LÄS MER: Världscupen i skidor – tider, schema och tv

Senaste avsnittet av Skidsnack