Skellefteå AIK

Skellefteå tunga hemmasvit mot Rögle intakt – elva vinster

Tio raka segrar mot Rögle hemma i Skellefteå kraft arena.

Det blev en elfte också för västerbottningarna – 4–2.

Men det som ändå lyste mest var motståndarmålvakten Petr Kvacas ”omöjliga” räddning.

Skellefteås Dylan Sikura ser till att Rögles spelare hamnar på efterkälken.

Ett rejält skadedrabbat Rögle – bland annat Riley Sheen och Dennis Everberg – kom till Skellefteå kraft arena för att ta sig an fjolårets motståndare i kvartsfinalserien (4–2 i matcher till Skellefteå).

Med var dock unga schweiziska nyförvärvet, backen Lian Bichsel – närmare två meter lång och runt 100 kilo tung.

Det tog bara drygt tre minuter innan västerbottningarna fick jubla.

När Michael Kapla hamnade i utvisningsbåset kunde Axel Sandin Pellikka sätta 1–0. Inte helt oväntat eftersom Skellefteå är SHL:s bästa lag i powerplay.

Rögles Felix Nilsson svarade efter 9.24 genom att göra sitt första mål i SHL – 1–1. Linus Söderström i hemmamålet borde dock plockat pucken som sedan hamnade hos Nilsson.

En minut senare var det hemmaledning igen.

Lucas Ekeståhl Jonsson drällde med pucken på sin backplats, vilket gav Andreas Johnson fritt fram. Säkert placerade han pucken utom räckhåll för Petr Kvaca. Detta var också Johnsons premiärfullträff.

Cam Abbott: ”De är inte nöjda”

Inför den andra perioden menade Rögles tränare i TV4 Play:

– En solid period även om vi slarvat vid något tillfälle. Ungdomskedjan (Felix Nilsson, Linus Sjödin, Axel Smeds) gör det bra. Grabbarna är inte nöjda än.

När Brandon Davidson efter 8.13 visades ut för hög klubba, var det Rickard Hugg som hade bästa chansen att utöka hemmaledningen. Men han träffade målramen.

Med drygt sju minuter kom en omdiskuterad situation.

Det såg ut som att Simon Robertsson sänkte Simon Ryfors med en armbåge. Robertsson blev först utvisad, och domarna videogranskade om det skulle utdömas ett större straff. Men i stället annullerades den tidigare bedömningen.

Skellefteå fortsatte att skapa det mesta (skottstatistiken till slut i den här perioden 20–4!).

Rögle fick försvara sig och Kvaca tvingades jobba ordentligt. Med dryga minuten kvar åkte Kapla på sin andra utvisning, men skåningarna klarade sig med bara ett mål bakom.

Robert Ohlsson: ”På rätt väg”

– Vi är på rätt väg. Vi har en del målchanser vi borde gjort något av. Vi ska vara mer noggranna och aggressiva, konstaterade Skellefteås tränare Robert Ohlsson i TV4 Play inför den tredje perioden.

Bara två minuter in svarade Kvaca för en av säsongens bästa räddningar hittills.

Hugg skulle bara lägga in pucken i öppet mål, men den liggande tjecken lyckades få upp sin plockhandske. Ett helt sanslöst nummer. Till och med delar av hemmapubliken applåderade.

Rögles problem med att skapa långa anfall i offensiv zon fortsatte. Puckar tappades ständigt. När tio minuter gått av de sista 20 var det 9–1 i skott.

Efter 13.47 fick Skellefteå ett gyllene läge att stänga matchen. Lucas Ekeståhl-Jonsson fick uppsöka utvisningsbåset efter en slashing.

Den möjligheten knep man när Linus Lindström efter en studsande puck, gjorde 3–1. Lindströms sjunde mål för säsongen.

Med 59 sekunder fick Rögle ändå kontakt. Rodrigo Abols låga skott betydde 3–2. Letten är nu uppe i tolv mål.

Men när Rögle plockat ut Kvaca kunde Arvid Lundberg göra 4–2 i tom kasse.

Skottstatistiken säger väl allt om matchen – sammanlagt förkrossande 46–15. Skåningarna hade sex skott de sista två perioderna.