Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se före- och efterbilden på målningen i klippet och hör om kroppsvätskan som är ”konservatorns bästa vän”. Foto: Maria Krums Vabins/SVT

Här får Gustaf Fjaestads målning nytt liv

Publicerad

Färgerna i oljemålningen Taltrast i grantopp från 1906 av Rackstamålaren Gustaf Fjaestad har börjat sprudla igen efter att tavlan just genomgått en restaurering.

– Det är ett jätteroligt arbete, säger konservatorn Cecilia Skoglund på Värmlands museum i Karlstad.

Sammanlagt har hon lagt ner ungefär 30 timmars jobb på att återställa verket, som köptes in år 2020 till Värmlands museums samling.

– Ju mindre man gör med en målning desto bättre. Men i det här fallet såg jag att det skulle bli en påtaglig skillnad och då vinner konstverket på det, säger Cecilia Skoglund som är målerikonservator anställd vid museet. Hon fortsätter:

– För Gustaf Fjaestads skull så tycker jag det här blev bra, jag tror han är glad över detta.

Verkets namn Taltrast i grantopp kommer från en auktionskatalog men på baksidan av tavlan står Efter regnet, vilket troligtvis är konstnärens egen titel på målningen, enligt Värmlands museum.

Se före- och efterbilden på målningen i klippet och hör vilken kroppsvätska som är ”konservatorns bästa vän”.

Gustaf fjaestad 1868 – 1948

Konstnären Gustaf Fjæstad är mest känd för sina målningar av vinter och snö. Han föddes i Stockholm men sommaren 1898 kom Gustaf med sin hustru Maja till Arvika-trakten. Båda var mångsidiga konstnärer. Utöver måleriet arbetade Gustaf med keramik och försökte sig även på båt- och fiolbyggande. Han utförde dessutom förlagor till mattor och gobelänger. Andra objekt var smidesornament och möbler. Hans mest kända möbelgrupp finns på Thielska galleriet.

Källa: Rackstadmuseet och Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.