En kristen grundskola i Norrköping med 180 elever i årskurs ett till nio samt förskoleklass får nu ett föreläggande av Skolinspektionen. Genrebild Foto: Stina Stjernkvist/TT

Kristen skola i Norrköping får föreläggande – måste avgränsa konfessionella inslag

Uppdaterad
Publicerad

En kristen grundskola i Norrköping med 180 elever i årskurs ett till nio samt förskoleklass får nu ett föreläggande av Skolinspektionen. Skolan har enligt myndigheten inte levt upp till lagkraven som gäller vid konfessionella inslag under undervisningen.

Skolinspektionen bedömer att skolan inte har levt upp till kravet om att konfessionella inslag, såsom böner eller läsning ur andaktsböcker, ska avgränsas från andra aktiviteter i utbildningen.

Under skolans morgonsamlingar förekom nämligen både bön och läsning ur andaktsböcker, samtidigt som eleverna fick allmän information inför dagen.

Skolan menar att det är frivilligt för eleverna att delta under dessa konfessionella inslag. Men Skolinspektionen menar att det varken är avgränsat på schemat eller i praktiken.

Senast den 29 februari måste skolan åtgärda föreläggandet och avgränsa de konfessionella inslagen från övriga aktiviteter under skoldagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.