Hoppa till innehållet

Tre nya bolag in i portföljen inför slutspurten

En vecka återstår av Drömportföljen och jag gör ett halvhjärtat försök att klättra från mittenträsket under slutspurten. In i portföljen går bland andra en börsjätte som snart släpper viktiga siffror.

Foto: Cornelia Jönsson

Portföljen är i skrivande stund värd 1.130.000 kr och har därmed stigit 13 procent sedan tävlingsstart. Den indexfondliknande utvecklingen fortsätter men bakom siffrorna döljer sig knappast någon jämnhet och hög lägstanivå. Elekta blev en ny rapportsatsning med kalkonstämpel och satsningen på en återhämtning i Volvo Cars efter Geelys storförsäljning blev knappast bättre. 

Inför sista tävlingsveckan plockar jag in börsjätten H&M i portföljen. Nästa fredag släpper modekedjan försäljningssiffror för det fjärde kvartalet – september till november – som kommer att hårdbevakas av marknaden. H&M avslöjade redan i bolagets senaste delårsrapport att försäljningen under september bedömdes ha minskat med 10 procent i lokala valutor på årsbasis. Förhoppningsvis har oktober och november sett bättre ut. 

Jag testar också att plocka in en av årets förlorare, köksbolaget Nobia. Aktien är ned 57 procent i år och över 80 procent på två år. Utsikterna är inte jättegoda men bolagets senaste rapport var ett fall framåt. Skuldsättningen är ett orosmoment men en möjlig kurstrigger i närtid är att bolaget får till en så kallad ”sale and leaseback”, där man säljer sina nya fabriksfaciliteter i Jönköping och hyr tillbaka. 

Satellitbolaget Ovzon får också ta plats, trots att aktien redan stigit tolv dagar i rad. På torsdagskvällen kom positiva besked om att bolagets företrädesemission övertecknades och nästa möjliga utlösare i närtid är att bolaget till slut får upp sin satellit i rymden. En order från Svenska Rymdaktiebolaget (SSC) på bolagets Satcom-as-a-service kan också ge mer kursbränsle.

Ambitionerna om att vinna tävlingen får vid det här laget ses som bortblåsta men förhoppningsvis kan en stark sista vecka göra att jag avslutar med hedern någorlunda i behåll.

Följ hur min portfölj utvecklas genom att söka på mitt användarnamn: Di-Jonathan

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera