En kvinna står på stranden och ser på ett av fartygen som förde över 300 rohingyer från Bangladesh till Sumatra i Indonesien. Foto: Chaideer Mahyuddin /AFP

Våg av båtflyktingar från Bangladesh till Indonesien

Uppdaterad
Publicerad

Över 300 båtflyktingar från Bangladesh kom på söndagen till Aceh-provinsen i Indonesien efter flera veckor till havs. Över 1500 har anlänt sedan början av november och myndigheterna anklagar flyktingsmugglare för att ligga bakom trafiken.

– Båten började sjunka. Vi hade inte kvar mat eller vatten, säger Ahahidul Islam till nyhetsbyrån AP.

Han uppger att han och hans medpassagerare var till sjöss i sex veckor innan de kom fram till byn Lamreh i Besar-provinsen på Sumatras västspets. Totalt fanns 65 kvinnor, 35 män och 35 barn ombord, skriver AP.

En man som kom med det andra fartyget säger att han betalade motsvarande nära 4000 kronor för sin plats och att resan tog 27 dagar,

På flykt från Myanmar

Båtflyktingarna tillhör folkgruppen rohingya och har flytt från Myanmar sedan 2017 när militären slog ned ett uppror i landets västra delar. Omkring en miljon lever nu i Bangladesh, de flesta under dåliga förhållanden i Cox's Bazaar som brukar kallas världens största flyktingläger.

Bemötandet i Indonesien är inte entydigt positivt. På sina håll har lokalbefolkningen vägrat ta emot rohingyerna och tvingat dem återvända till sjöss. Knappa ekonomiska resurser är en faktor, skriver Deutsche Welle.

– Vi stannade uppe hela natten för att se till att de inte kunde gå i land, säger byledaren Fijalul Fitri. Försöket misslyckades, men han står fast vid att de nyanlända inte kan stanna.

Målet: Malaysia

President Joko Widodo sa i fredags att regeringen misstänker att den plötsliga ökningen av antalet båtflyktingar beror på organiserad flyktingsmuggling. Tre indonesier greps nyligen av polis, anklagade för att ha smugglat 30 rohingyer från ett flyktingläger i Aceh-provinsen till Medan, den största staden på Sumatra.

De flesta som lämnar Bangladesh med båt vill ta sig till Malaysia för att söka jobb, uppger AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.