Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför går jämställdhetsarbetet inom försvarsmakten långsamt – hör Frida Linehagen som precis blivit klar med sin avhandling ”Gender (in)equality within the Swedish Armed Forces: Resistance and Functional Disinclination”. Foto: Karin Karltun/SVT

Kaptenen som forskat om jämställdhet i försvaret: ”Finns motstånd”

Uppdaterad
Publicerad

Utrustning som inte är anpassad för kvinnor, snedvridna lönesatsningar och endast en tiondel av de anställda som är kvinnor. Kaptenen och forskaren Frida Linehagen har i sin avhandling studerat jämställdhetsarbetet i försvaret och kommit fram till att det går långsamt.

Frida Linehagen har de senaste fem åren studerat försvarsmaktens jämställdhetsarbete och menar att det förutom tempot också finns ett motstånd inom organisationen.

– Det finns motstånd på olika nivåer inom försvarsmakten, säger hon.

Hur ser det ut?

– Det finns både hos individer, hos kvinnor som gör allt för att passa in i organisationen eller av män som verkligen inte vill engagera sig, berättar hon.

Men hon ser även att organisationen tar beslut som sinkar arbetet.

– Som den lönesatsning där målet var att kvinnors löner skulle upp till 95 procent av männen eller att det fortfarande inte finns utrustning som är anpassad efter kvinnor.

Varit del en kort tid

En av anledningarna till att arbetet går långsamt kan vara tiden. Först 1980 tilläts kvinnor göra värnplikten och nio år senare kunde de även få befattningar inom försvaret – en kort tid i en organisation som har en flera-hundraårig historia.

– Jag tror att det är det som gör att det tar lång tid, säger Frida Linehagen.

Tryggare med jämställdhet

Men även organisationens exklusiva uppgift, att försvara landet, gör att jämställdhetsarbetet halkar efter.

– Men att ha ett jämställt försvar innebär att ha ett starkare försvar, säger Frida Linehagen.

På vilket sätt?

– För att bli farliga för fienden måste vi lära känna dem, men vi måste också vara oväntade, säger hon och fortsätter:

– 50 procent av Sveriges befolkning har inte varit med, i princip, och det är klart att det ger ett annat sätt att tänka. Andra rörelsemönster och andra idéer som vi inte haft innan.

Spela klippet för att höra Frida Linehagen berätta om sin forskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.