Alltid senaste nytt – följ SvD direkt

Efter reklamen visas:
TT1
  • Fastnålat inlägg

    Schibsted kan delas i två

    11 dec 2023
    TT

    Den norska mediekoncernen Schibsted – som bland annat äger Aftonbladet och Svenska Dagbladet – har gjort upp med sin största ägare om en avknoppning av sin nyhetsverksamhet.

    ”Om affären genomförs innebär det att Schibsted delas upp i två mer tydligt inriktade företag: ett medieföretag som ägs till fullo av Stiftelsen Tinius, samt ett börsnoterat marknadsplatsföretag”, skriver Schibsted i ett pressmeddelande.

    I korthet skulle detta innebära att tidningarna och andra medieprodukter skulle plockas bort från den börsnoterade mediekoncernen och föras över till en privatägd stiftelse.

    Läs mer här.

Senaste nyheterna
  • Karin Thurfjell
    12 min

    Liberalerna: Förbjud partier att sprida budskap anonymt

    Liberalernas Johan Pehrson har pressträff i Göteborg klockan 12:30 idag, om partiets syn på utvecklingen efter TV4:as Kalla faktas avslöjande om att Sverigedemokraterna driver anonyma konton.

    Pehrson kräver att det blir förbjudet för partier att sprida politiska budskap eller göra reklam anonymt.

    – Vi vill förbjuda partier att sprida politiska budskap anonymt, säger Pehrson.

    Partiet kommer att lägga ett sådant förslag.

    Igår möttes alla partisekretrare för Tidöpartierna. Inför det mötet krävde L att SD ska stänga ner alla sina anonyma konton och att SD förbinder sig att följa Tidöavtalet.

    Efteråt sa SD:s partisekreterare Mattias Bäckström Johansson att ett antal inlägg om företrädare för andra Tidöpartier skulle ta bort, men att partiet inte tänkte stänga ner alla konton. Igår kväll hade Liberalernas partistyrelse extrainkallat möte.

  • TT
    11.38

    Jättefond för bostadsköp lanseras i Kina

    Kinas centralbank ska upprätta en fond med 300 miljarder yuan (motsvarande 450 miljarder kronor) för att få fram billig finansiering till statskontrollerade bolag som köper upp osålda bostäder.

    Enligt vice centralbankschefen Tao Ling kommer fonden att öppnas upp för 21 finansiella aktörer, som får lån till en ränta på 1,75 procent. De kommer i sin tur att förmedla lån till handplockade statskontrollerade bolag ute i landet för att se till att bostadsutvecklare får betalt även om nybyggda bostäder inte går att sälja till hushåll.

    Enligt Tao Ling är målet att statskontrollerade bolag med dessa medel ska kunna göra bostadsköp för sammanlagt 500 miljarder yuan (cirka 750 miljarder kronor).

    Kinas bostadsmarknad har under flera år präglats av stora finansiella problem för bostadsutvecklare och svag efterfrågan på bostäder.

  • TT
    11.36

    Person död i samband med polisjakt

    En person hoppade och hamnade i vattnet efter en poliskontroll under torsdagskvällen. På fredagen meddelar polisen att personen dött, rapporterar Aftonbladet.

    – Vi skulle kontrollera en person och då väljer personen att springa och hoppa i vattnet och hamnar under vattnet, sade polisens presstalesperson Nadya Norton till Aftonbladet på torsdagen.

    Polispatrullen ska ha kastat sig i vattnet och räddningstjänst tillkallades. Personen fördes till sjukhus med ambulanshelikopter.

    Rubriceringen är i nuläget dödsfall utan misstanke om brott.

    Anhöriga är underrättade.

  • David Standar
    11.05

    20-åring döms till livstids fängelse

    I maj förra året dödades en man i 35-årsåldern i en skottlossning i Solna. Nu döms fyra personer för inblandning i mordet, varav en 20-åring till livstids fängelse, meddelar Solna tingsrätt.

  • Ebba Nilsonne
    11.02

    Tolv döms efter skandalderby i Stockholm

    Tolv av de 16 åtalade döms för skandalscenerna i Stockholmsderbyt mellan Djurgården och AIK förra våren döms, uppger Södertörns tingsrätt i ett pressmeddelande.

    Två av dem döms till fängelse i fem respektive fyra månader. (TT)

  • TT
    10.16

    Nordkorea har avfyrat robot – efter USA:s övning

    Nordkorea har avfyrat minst en ”oidentfierad ballistisk robot”, säger Sydkoreas militär under fredagen. Händelsen inträffade en dag efter att Sydkorea och USA utfört en gemensam övning med stridsflygplan, något som Nordkorea tolkar som repetitioner inför en invasion av landet.

    Det japanska tv-bolaget NHK, som citerar regeringskällor, säger att missilen ”verkade ha kort räckvidd och har redan fallit”.

    Uppskjutningen kom timmar efter att Kim Yo Jong, Nordkoreas ledare Kim Jon Uns mäktiga syster, förnekat att landet skickar vapen till Ryssland. Hon anklagade Seoul och Washington för att ”vilseleda den allmänna opinionen”, som svar på frågan om Pyongyang skickar vapen till Moskva för Rysslands krig i Ukraina.

    Hon sade att Nordkoreas ”taktiska vapen, inklusive multipla raketgevär och robotar som vi nyligen visat upp, är tillverkade för att utföra ett enda uppdrag ... att förhindra Seoul från att uppfinna något tomt tänkande”.

    Bland annat har USA och flera experter sagt att Nordkorea i gengäld söker militärt stöd från Ryssland för att uppgradera sin militära utrustning från Sovjettiden.

  • TT
    10.04

    Nytt svenskt stöd till Gaza – 120 miljoner kronor

    Regeringen har beslutat om ett nytt humanitärt stödpaket till Gaza på 120 miljoner kronor.

    Stödet ska fördelas på tre håll: 20 miljoner till FN:s barnfond (Unicef), 20 miljoner till FN:s befolkningsfond (UNFPA) och 80 miljoner till FN:s livsmedelsprogram (WFP).

    Av de sistnämnda 80 miljonerna går 29 miljoner direkt till Gazainsatser och 51 miljoner betalas ut i så kallat kärnstöd.

    – Den humanitära krisen är förödande. De senaste uppgifterna vi har är att 35 000 dödats. Det finns en diskussion om hur många som är barn, men vi vet att väldigt många av dessa är barn, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) vid en pressträff.

    Forssell betonar att terroristorganisationen Hamas ”bär ett stort ansvar för situationen” men säger också att regeringen ”med stor oro” ser att Israel nu inlett en markoffensiv i Rafah.

    – En sak som är avgörande är att få ut stödet, säger Forssell som menar att det humanitära tillträdet måste öka.

  • David Standar
    09.41

    Zelmani klar för "Så mycket bättre"

    Sophie Zelmani ska vara med i ”Så mycket bättre”, skriver musiktidningen Gaffa.

    I över 25 år har hon varit aktiv i branschen och artisterna som nu ska tolka Sophie Zelmani i TV4:s succéprogram har otaliga mängder låtar att välja från. Hon hade sin debut 1995 då hon slog igenom med hitlåten ”Always you”.

    Sedan tidigare står det klart att Louise Lennartsson, Per Persson, Dregen, Arja Saijonmaa, Alba August, Andreas Lundstedt, Simon Superti, Seinabo Sey och Peo Thyrén också medverkar i programmet som spelas in i sommar på Gotland. (TT)

  • Peter Schwartz
    09.19

    Thedéen: Räntan kan komma att sänkas

    Riksbankschefen Erik Thedéen uppger att Riksbanken kan komma att sänka styrräntan två gånger till under hösten. Detta efter onsdagens inflationssiffror, som var lägre än väntat.

    ”Veckans inflationsutfall för april bekräftar bilden av att inflationen i Sverige är nära målet. Om inflationsutsikterna står sig kan räntan komma att sänkas ytterligare två gånger under andra halvåret”, säger han i ett förskrivet tal på Kammarkollegiets kapitalmarknadsdag i Stockholm under fredagsmorgonen.

    Thedéen understryker dock att penningpolitikens anpassning till inflationsläget ”behöver präglas av försiktighet” och att Riksbanken fortsatt framåt kommer att utvärdera effekterna av räntesänkningarna.

    I vågskålen kommer den internationella ekonomiska utvecklingen vägas in och hur svenska kronan påverkas, uppger han, men till slut är det inflationsutsikterna i Sverige som avgör beslutet.

    ”Det är inflationstrycket och utsikterna för inflationen här i Sverige som fäller avgörandet i våra beslut.”

  • TT
    08.50

    Kalla Fakta anmält till granskningsnämnden

    Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) har anmält Kalla Faktas program om SD:s trollfabriker till granskningsnämnden, rapporterar Expressen.

    Man anser att intervjuer med myndigheten använts ur sitt sammanhang och att det kan tolkas som att myndigheten kommenterar granskningen.

    MPF skriver också att den svenska informationsmiljön skyddas av yttrandefrihetsgrundlagen och tryckfrihetsförordningen. Därför ska inte myndigheten bedöma vad olika aktörer uttrycker.

    ”MPF anser att TV4:s agerande att medvetet utnyttja inspelat material från andra tillfällen, ett agerande som vilseleder tittare att tro att myndigheten skulle ha uttalat sig om den granskning Kalla fakta framför, är minst sagt anmärkningsvärt, osakligt samt i uppenbar strid mot gällande medieetik”, skriver myndigheten, enligt tidningen.

    Kalla Faktas ansvarige utgivare Fredrik Malmberg säger till Expressen att han anser att det tydligt framgår att intervjun och citaten från myndigheten är ett kollage.

  • David Standar
    08.26

    Två personer hittade i vattnet i Nacka

    Två personer hittades i vattnet i Nacka i Stockholm på fredagsmorgonen. Enligt Dagens Nyheter och Sveriges Television larmades räddningstjänsten efter att en person setts ligga flytande i vattnet.

    – Personen låg cirka 8-10 meter från en brygga. Vi drog in personen som nu är avliden, säger Daniel Kaissidis vid Södertörns brandförsvarsförbund till Dagens Nyheter.

    Ytterligare en person hittades i vattnet. Denne får hjärt- och lungräddning.

    Polisen skriver på sin hemsida att det råder oklara omständigheter och att brott inte kan uteslutas.

Läs mer:

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Senaste nytt om kriget mellan Israel och Hamas