Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här kramar Javier Milei och Volodymyr Zelenskyj om varandra under presidentinvigningen. Foto: Reuters.

Flera högerledare på plats när Milei svors in

Uppdaterad
Publicerad

Argentina har fått en ny president. Ledare från populistiska högerpartier världen över var på installationsceremonin för att välkomna Javier Milei – men också Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj var där.

Milei har under valrörelsen väckt stor internationell uppmärksamhet, bland annat efter uttalanden om att förbjuda abort och legalisera organhandel. Han vill även reformera den argentinska statsapparaten i grunden, och har redan skrivit under ett dekret där antalet departement i landet mer än halveras.

– Han är en verklig outsider. Han har jämförts med både Donald Trump och Brasiliens tidigare president Bolsonaro, men han är en mycket större outsider än dem. Milei har ingen politisk erfarenhet, säger SVT:s Latinamerika-korrespondent Tigran Feiler.

Kramade om Zelenskyj

Argentina har tidigare haft goda relationer med Ryssland, men det verkar Milei vilja ändra på. I stället vill han positionera Argentina närmre västländerna, och han är mån om att skapa goda relationer med USA, Israel – och Ukraina.

Ukrainas president Zelenskyj närvarade vid installationen vid vad som blev hans första officiella besök i Latinamerika. Där sågs Zelenskyj och Milei krama om varandra, och Tigran Feiler beskriver det som ett känslosamt möte.

– Argentina har erbjudits att gå med i Brics-samarbetet, som bland annat leds av Ryssland. Det har Milei sagt att han kommer nobba, han vill inte vara en del av den klubben, säger han.

”Kommer bli en central figur”

Men även politiska ledare som Ungerns Viktor Orbán och Brasiliens Jair Bolsonaro befann sig på ceremonin. Milei lockar ledare från världens ytterhöger, berättar Tigran Feiler.

– Många vill bli en del av det här och ser det som en möjlighet att bygga allianser. Milei kommer nog bli en central figur för den här rörelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.