Hur firar man lucia på anstalten Kumla? Bilderna är genrebilder.
Hur firar man lucia på anstalten Kumla? Bilderna är genrebilder. - Foto: Anders Wiklund/TT, Fredrik Persson/TT och Pexels

Så firar fångarna på Kumla lucia: "Vi kommer att servera..."

Lucia firas den 13 december, men inte bara av människor ute i det fria. Även de intagna på Kumla, en anstalt i den högsta säkerhetsklassen, uppmärksammar högtiden.


Högtider firas inte bara av personer ute i det fria, utan även runtom på Sveriges anstalter. Anstalten Kumla, som har 529 platser i säkerhetsklass 1, vilket är den högsta säkerhetsklassen, är inget undantag.

Nyheter24 har tidigare rapporterat om hur de intagna på Kumla firar jul och hur midsommarafton kan se ut för fångarna på Kumla

Men hur är det då med lucia?

Lucia på anstalten Kumla 

För Nyheter24 berättar Sofie Bragesjö, kriminalvårdsinspektör vid anstalten Kumla, att det inte blir något luciatåg. Men högtiden går heller inte obemärkt förbi.

– Vi kommer att ha lite luciafirande på lärcentrum. Julbio kör vi redan nu under hela december som alla intagna får gå på.

Anstalten Kumla ligger i utkanten av orten Kumla i Närke. Foto: Per Knutsson/TT

Det blir ingen särskild mat på menyn dagen till ära, men de intagna får, som så många andra svenskar den 13 december, andra godsaker.

– Vi kommer att servera de intagna lussefika på avdelningarna, säger Bragesjö. 

Så firas lucia på kvinnoanstalten Hinseberg

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

2 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

2 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

2 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

2 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

3 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.