Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Folkrättsexperten: ”Hamas begår krigsförbrytelser i parti och minut, men trots detta måste Israel beakta de civila och försöka skona dem.” Foto: SVT

Professorn i folkrätt Pål Wrange: ”Mycket sannolikt att Israel bryter mot folkrätten”

Uppdaterad
Publicerad

Det är mycket sannolikt att Israel under det pågående kriget mot Hamas har brutit mot folkrätten. Det menar Pål Wrange, professor i folkrättsbrott, och pekar bland annat på tv-bilder och olika krigsanalyser.

Under helgen har Israels massiva attacker mot Gaza fortsatt, och läget i området har beskrivits som ”apokalyptiskt” av Volker Türk, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter.

Enligt en ny analys publicerad i den israeliska tidningen Haaretz har över 60 procent av de som dött på Gazaremsan under kriget varit civila, och det beskrivs som en onormalt hög andel döda civila jämfört med andra krig i modern tid.

Krig mellan Israel och Hamas

Människorättsorganisationen Amnesty International har tidigare dokumenterat israeliska angrepp mot Gaza som enligt organisationen bör utredas som krigsbrott.

Även Human Rights Watch (HRW) har kritiserat Israel för att bryta mot internationell rätt genom användandet av vit fosfor i militära attacker mot Gaza och Libanon. Organisationen har även varnat för att USA riskerar att bidra till krigsbrott i Gaza när man fortsätter att förse Israel med vapen.

Svenska Läkare utan gränser har i ett öppet brev uppmanat regeringen att ”göra allt i sin makt för att förhindra ett fortsatt dödande” i Gaza och skriver att ”krigets lagar är tydliga, men den israeliska militärstrategin förefaller sakna allt sinne för proportionalitet vad gäller konsekvenser för civilbefolkningen”.

Även krigsförbrytelser kan ha begåtts

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez har tidigare uttryckt sig starkt ifrågasättande om Israel följer folkrätten i Gaza. Och enligt Pål Wrange är det mycket som talar för att de inte gör det.

– Den sammanlagda förstörelsen och mycket stora antalet civila offer pekar på att det är mycket sannolikt att Israel i ganska stor utsträckning bryter mot folkrätten och att det också begåtts ett antal krigsförbrytelser av israelerna under de militära operationerna, säger Wrange i SVT:s Morgonstudion.

Hör mer om vad professor Pål Wrange bygger sin bedömning på i klippet ovan.

Israel: Vi dödar hundra gånger fler motståndare

Enligt Israel har antalet stupade soldater från försvarsmakten IDF just gått upp över 100. Samtidigt säger sig IDF enligt israeliska medier ha dödat 14 500 motståndare, terrorister som Israel ser dem – en siffra som dessutom bara omfattar norra Gazaremsan, där anfallen var som intensivast i början av det nu över två månader långa kriget.

Israel har inte presenterat några bevis för påståendet, som inte ligger i linje med andra uppskattningar av antalet döda.

Den palestinska sidan uppger att ungefär 18 000 personer dödats, och att den stora majoriteten av dem är civila. Även hjälporganisationer betonar att antalet civila offer är mycket stort.

(TT/SVT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet