Annons

Beskyllningen om tystnadskultur är allvarlig

På denna tidnings insändarsida den 6 december så anklagar bland annat Jonas Mattson (SD) mig för att för att försöka tysta andra politiker vilket är en mycket allvarlig anklagelse som det inte finns några som helst belägg för.
Osbypolitik • Publicerad 13 december 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Daniel Landin (S), oppositionsråd i Osby.
Daniel Landin (S), oppositionsråd i Osby.Foto: Mikael Persson

Svar på Jonas Mattssons text 231206.

Mattson hänvisar till kommunstyrelsemötet den 1 november, ett möte som han själv inte ens var närvarande på. Han hävdar att jag ska försöka neka andra politiker att prata med kommunala tjänstemän vilket inte är lögn. Den diskussion som var uppe gällde att flera enskilda politiker begär att tjänstemän i olika befattningar ska ta fram underlag, göra nya beräkningar och sammanställningar till enbart den politikern eller dennes parti. Detta skulle vara en ordning som skulle vara direkt förödande. Om alla politiker skulle agera på samma sätt hade vi behövt anställa många fler administratörer i kommunen.

Annons

Att inte förstå att det är styrelser och nämnder som begär fram ytterligare underlag ifrån tjänstemannaorganisationen handlar troligen bara om okunskap. Därför genomgången på kommunstyrelsen hur den demokratiska processen går till. Men vi får nog upprepa det fler gånger så att alla faktiskt förstår hur man får tillgång till samma information och underlag då det är en av demokratins grunder.

Sen försöker Mattsson påskina att det minsann är vi Socialdemokrater tillsammans med Centern som har styrt kommunen i alla tider och satt kommunen i den svåra ekonomiska situation som vi befinner oss i. Vad jag vet så är det bara två av de budgetar som vi ifrån S har lagt fram under de snart 14 åren jag varit i politiken som har vunnit gehör.

Samtidigt har SD bara klarat av att presentera ett eget budgetförslag under alla de åren, och för övrigt alltid ställt sig bakom M, C, KD och L i deras budgetförslag (fram tills nu 2023). Så vem är det som bär ansvaret egentligen Jonas Mattsson?

Redovisa gärna för mig och alla andra vilka skarpa förslag ni ifrån SD föreslagit sedan 2010 men inte fått igenom som skulle ha ökat inkomsterna eller minskat utgifterna för Osby kommun på ett sådant sätt att vi inte hade befunnit oss i den ekonomiska situation som vi är i nu.

Jag undrar också hur Mattsson har lyckats räkna fram att skattehöjningen årligen motsvarar fyra barnbidrag, 5000 kronor, per år och familj? För ska man komma upp i de nivåerna pratar vi om familjer med en gemensam inkomst på cirka 1 miljon per år. Sen är jag smärtsamt medveten om att det är väldigt tufft för många nu. Men vi kan samtidigt inte riska våra barn och deras framtid genom att inte kunna erbjuda dom den omsorg samt utbildning som dom behöver för att kunna utvecklas till sina bästa jag.

Sen till sist, jag förstår om Jonas Mattsson upplever det som han inte får samma tillgång till information och ekonomiska underlag. Dels på grund av missuppfattningen att politiker med presidieposter får tillgång till annan information än övriga ledamöter, men kanske framför allt för att han är frånvarande på de flesta mötena där han faktiskt är invald och har all möjlighet att efterfråga information.

Daniel Landin (S)

Vice Ordförande Kommunstyrelsen och oppositionsråd

Osby Kommun

Annons
Annons
Annons
Annons