Gavs miljoner för ryskt spioneri – kan få livstid

Henrik Samuelsson/TT

Publicerad 2023-12-13

BND-högkvarteret i Berlin. Arkivbild.

De ska ha fått miljoner för att läcka hemligt material om Wagnergruppen till Ryssland. Nu riskerar männen, namngivna som Carsten L och Arthur E, livstids fängelse.

Rättegången inleddes i Berlin på onsdagen, skriver medier i den tyska huvudstaden. Enligt åtalet ska de två männen ha samarbetat med en rysk affärsman för att ”komma över känslig information” från den tyska underrättelsetjänsten.

Enligt tidskriften Der Spiegel handlar informationen om BND:s övervakning av Wagner, den paramilitära grupp som stridit med Ryssland i Ukraina.

Det var Carsten L som kopierade dokument, för att sedan lämna dem till Arthur E som förde materialet till Moskva. I Ryssland ska den sistnämnde också ha plockat upp betalningen för spioneriet i kontanter, minst 450 000 euro för Carsten och 400 000 euro för Arthur. Det motsvarar nästan 5,1 miljoner respektive 4,5 miljoner kronor.

Carsten greps i december förra året, och en månad senare greps Arthur när han kom hem till Tyskland från USA.

Fallet har väckt stor uppståndelse i Tyskland. Men på sistone har BND tonat ned uppgifternas betydelse. Läckan var ”väldigt hanterlig”, och informationen i praktiken ”av liten nytta” för Ryssland, har underrättelsechefen Bruno Kahl sagt till tidningen Tagesspiegel.